Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oglasio se Savez logoraša BiH nakon hapšenja Tintora i smrti Tolimira

jasmin meskovic

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini pozdravlja hapšenje Jovana Tintora, bivšeg savjetnika Radovana Karadžića, međutim izražava žaljenje zbog sporosti u procesuiranja ratnih zločina u BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Saveza navode da je procesuiranje ratnih zločina sporo od hapšenja odgovornih do odugovlačenja sudskih procesa, što u najvećem broju slučajeva rezultira izostankom glavne funkcije postojanja pravosudnih institucija, a to je ostvarenje pravde i satisfakcije za žrtve ratnih zločina.

“U prilog ovome govori i smrt Zdravka Tolimira, bivšeg vojnog zapovjednika i pomoćnika komandanta pri Glavnom štabu VRS, koji je prvostepenom presudom u Hagu doživotno osuđen po tačkama optužnice za genocid. Zbog svih navedenih faktora, ova doživotna presuda u praksi je preinačena u deset mjeseci ‘odslužene’ zatvorske kazne”, ističu iz Saveza.

Napominju da je još uvijek velik broj onih koji nikada neće biti na dohvat ruke pravdi i koji neće odgovarati za počinjena zlodjela, onih koji su dobili minimalne kazne u odnosu na razmjer počinjenih zločina za koje se terete, kao i onih koji presude nisu doživjeli ili nakon puštanja na privremenu slobodu žive i rade kao punopravni članovi društva, prihvaćeni kao heroji.

“Zbog svega navedenog pozivamo nadležne institucije da ubrzaju procesuiranje ratnih zločina, obzirom da je faktor vremena ograničavajući, kada su u pitanju i odgovorni i žrtve koje se mogu pojaviti kao svjedoci u predmetima ratnih zločina”, poručuju iz Saveza.

Apeluju na sve članove društvene zajednice, naročito predstavnike institucija i medija, da kontinuirano rade na jačanju kulture sjećanja i podizanja svijesti kada je u pitanju problematika ratnih zločina i memorijalizacije i da se ovih tema ne dotičemo samo od hapšenja do hapšenja, smrti do smrti odgovornih, godišnjice do godišnjice….nego da to činimo svakodnevno.

“Proces kulture sjećanja u BiH treba biti riješen sistematski, u čijem će promicanju i očuvanju svoj doprinos dati svi građani Bosne i Hercegovine. Javnosti BiH mora shvatiti da se od prošlosti ne može i ne smije bježati, nego da je ona ta koja će kreirati našu budućnost”, dodaju iz Saveza logoraša u BiH.