Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Darko Mladić

Oglasio se sin Ratka Mladića: Zvučao je dobro

darko_mladic_ratko_mladic

Generalov sin Darko Mladić rekao je za RTRS da nema informacije o tome

Danas se na internetu pojavila informacija da je osuđeni ratni zločinac i bivši general Vojske RS-a Ratko Mladić umro.

Tu je informaciju na društvenoj mreži Twitter, navodno, objavila ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković. Kako se naknadno ispostavilo, u pitanju je lažni profil Turkovićeva, tako da se ispostavilo da je riječ o lažnoj vijesti.

Generalov sin Darko Mladić rekao je za RTRS da nema informacije o tome.

– Čuo sam se sa ocem prije pola sata, zvučao je dobro – rekao je Darko Mladić.

Ratko Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS), nije preminuo, kazala je glasnogovornica Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Helena Eggleston za Balkansku istraživačku mrežu u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH) nakon što su brojni mediji u BiH i regionu prenijeli ovu vijest.

“Ta informacija nije tačna”, rekla je Eggleston u telefonskoj izjavi za BIRN BiH.

Nakon što je na Twitter profilu koji nosi ime Bisere Turković, koji je registrovan u januaru 2020. godine, objavljeno da je iz Haškog tribunala potvrđeno da je preminuo Mladić, brojni mediji u BiH i regionu objavili su ovu vijest pozivajući se na ovaj Twitter nalog.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković potvrdila je za BIRN BiH da se radi o lažnom profilu na Twitteru koji nosi njeno ime.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala, Mladić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Istom presudom, Mladić je oslobođen krivice za genocid počinjen 1992. godine u nekoliko bh. općina. Mladićevi advokati, kao i haški tužioci, uložili su žalbe i konačna presuda se očekuje naredne godine.

Iznošenje žalbi na prvostepenu presudu kojom je osuđen na doživotni zatvor zakazano je za mart ove godine.