Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ogorčenje zbog zahtjeva za obnavljanje postupka Đukiću za “Tuzlansku kapiju”

tuzlanska kapija

Porodice poginulih i preživjele žrtve masakra koji se desio na Tuzlanskoj kapiji, 25. maja 1995. godine, a za koji je osuđen general Vojske Republike Srpske Novak Đukić, izrazile su ogorčenje zbog mogućnosti obnavljanja sudskog postupka, koji je zatražila Đukićeva odbrana, javlja Anadolu Agency (AA).

U masakru na Kapiji ubijena je 71 osoba, mlađe životne dobi, a Sud Bosne i Hercegovine osudio je Đukića na 20 godina zatvora, jer je kao komandant Taktičke grupe Ozren, Vojske RS, naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu.

Pod izgovorom da je bolestan i da mu je potrebno liječenje, Đukić je, dok je čekao izdržavanje kazne, prebjegao u Srbiju.

Edin Hurić, predsjednik Udruženja ˝25. maj˝ iz Tuzle, rekao je da svaki zločinac traži odbranu, pa u skladu s tim djeluje i Đukićeva odbrana.

˝Nas to puno ne pogađa, jer je on imao suđenje i na osnovu materijalnih dokaza i činjenica presuđeno je da je kriv za to za šta se teretio. Ne razumijem, zašto bi Sud uvažio nove dokaze odbrane, a na kraju krajeva, i sam Đukić se u sudnici okrenuo prema nama, žrtvama, i izvinio nam se˝, izjavio je Hurić.

Alem Hidanović nalazi se među 71 osobom poginulom na Kapiji. Ubijen je u 19. godini, a 22 godine poslije, njegova majka Zineta kaže da gubi nadu da će pravda biti zadovoljena.

˝Toliko je vremena potrošeno na suđenje Đukiću i toliko je bilo dokaza. Dobio je kaznu, koja mu je smanjena, a on se ponovo šeta slobodan, dok mi roditelji cvilimo za svojom ubijenom djecom. U našem okruženju i u Sudu BiH nema pravde. Neka se stave u ulogu majki. Ne moraju se poistovijetiti s mojim bolom. Neka pogledaju majke poginulih boraca i majke Srebrenice i drugih mjesta. Kako je krenulo, bit će na kraju da smo mi bili i agresori˝, kazala je Zineta Hidanović.

Đukićeva odbrana podnijela je zahtjev Sudu BiH za ponavljanje krivičnog postupka u slučaju “Tuzlanska kapija” zbog novih dokaza do kojih je došla, izjavio je danas na konferenciji za novinare u Banjaluci Milorad Ivošević, Đukićev advokat.