Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Krizni štab FBiH

Ograničiti kretanje i izbjegavati javna i privatna okupljanja

sarajevo maske (3)

Krizni štab podsjeća na naredbu od 26. oktobra o obaveznom nošenju zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, uz poštivanje distance od minimalno dva metra, kao i na otvorenom

Krizni štab Federacije BiH preporučio je građanima da izbjegavaju javna i privatna okupljanja i ograniče svoja kretanja zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Starijim osobama, naročito onima sa hroničnim bolestima, preporučuje se da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prevoza, te da redovno koriste zaštitinu opremu.

U slučaju prijeke potrebe za kretanjem, preporučuje im se da to učine od 11.00 do 13.00 sati.

Osim toga, starijim osobama se preporučuje da maksimalno redukuju odlaske doktoru.

Krizni štab podsjeća na naredbu od 26. oktobra o obaveznom nošenju zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, uz poštivanje distance od minimalno dva metra, kao i na otvorenom.

Novom naredbom naloženo je kliničkim centrima u Federaciji BiH, kao i opštim, kantonalnim i specijalnim bolnicama da obezbijede 30 odsto svojih kapaciteta za hospitalizaciju i liječenje pacijenta oboljelih od virusa korona.

Rok za uspostavljanje ovih kapaciteta je 72 sata od dana donošenja ove naredbe.

Svim kantonalnim ministarstvima zdravstva nalaže se da u saradnji sa zavodima zdravstvenog osiguranja i drugim zdravstvenim ustanovama stave u funkciju sve resurse i kapacitete laboratorija verifikovanih od federalnog Ministarstva zdravstva.