Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prvi sastanak probosanskih stranaka

Ogrešević: Interes države i građana staviti na prvo mjesto

sdp

Trebamo snažnu državu na svim razinama, a tu snagu pozitivnog djelovanja trebaju osjetiti građani u svim dijelovima države, kaže Ogrešević

U Sarajevu je danas održan prvi sastanak probosanskih stranaka koje namjeravaju zajednički nastupiti na narednim izborima u entitetu Republika Srpska. Sastanku su prisustvovali predstavnici SDA, NiP-a, SBB-a, DF-a, Naše stranke, Nezavisnog bloka, Narodnog evropskog saveza (NES) Platforme za progres, Hrvatske stranke, PDA i Stranke za BiH.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Sudeći prema izjavama učesnika sastanka, prvo okupljanje bilo je više iskazivanje podrške ovoj ideji, a konkretni zaključci i utvrđivanje platforme budućeg zajedničkog djelovanja tek će uslijediti.

S obzirom na to da su mnoge dosadašnje koalicije u FBiH brzo “pucale” i da nisu uspjele preživjeti boljke ovdašnjeg koalicionog djelovanja poput sujeta, neslaganja u vezi s kadroviranjama, očigledno je da su toga svjesni i predsjednici stranaka poput NiP-a i SDP-a koji su uprkos podršci ideji zajedničkog nastupa u RS-u ipak bili oprezni pri davanju velikih obećanja u pogledu očekivanih rezultata.

Nermin Ogrešević, predsjednik Narodnog evropskog saveza za Fokus kaže da i stranka na čijem je on čelu pruža punu podršku ovoj ideji. No, ocjenjuje da upravo zbog ozbiljnosti i trenutka i situacije u kojoj se BiH nalazi treba učiniti sve da ovaj blok stranaka zaživi u što boljem i kvalitetnijem kapacitetu.

– Važno je da u već u startu nastajanje ovog bloka jasno utvrdimo da nam strategija zajedničkog političkog djelovanja u RS-u mora biti interes države i svih građana. Jasno je da te ciljeve možemo ostvariti na način da ostvarimo što bolji izborni rezultata koji ćemo kapitalizirati kroz što više mandata. A, upravo kroz te mandate možemo utjecati na donošenje odluka u RS-u u obimu značajnijem od sadašnjeg. Samim tim utjecat ćemo i na bolji položaj građana u tom entitetu, ne samo bošnjačkih, nego općenito građana, a kroz te odluke ćemo jasno je s entitetskog nivoa moći utjecati i na odluke koje se donose na nivou države. Mi jesmo posvećeni ideji traženja najboljih rješenja i spremni smo ih podržati, kaže Ogrešević.

Odgovarajući na pitanje, može li probosanski blok biti adekvatan odgovor na retrogradne snage u RS-u koje stalno nasrću na integritet i suverenitet države BiH, ali i svojim lošim djelovanjem na ekonomsku stabilnost i države i građana, Ogrešević kaže da ispravno zajedničko djelovanje s jasno utvrđenim ciljevima može prije svega doprinijeti općem ozdravljenju odnosa, prvenstveno kroz promoviranje tema koje su bitne za sve građane.

– Trebamo snažnu državu na svim razinama, a tu snagu pozitivnog djelovanja trebaju osjetiti građani u svim dijelovima države. Pretpostavka za uspjeh u ovom projektu je da budemo svi jednaki i da nađemo najbolja rješenja. Stoga je bitno da definiramo politike, ciljeve i sadržaje koji će biti isključivo, ponavljam u interesu države i građana. Od nas svih pojedinačno zavisi uspjeh ovog budućeg bloka koji mora biti oslobođen svakog ličnog interesa i interesa eventualno jedne stranke. Zajednički moramo osnažiti i realizirati tu ideju da glavnu riječ u RS-u vode ljudi koji tamo žive i rade. Imamo već takvih primjera poput recimo onog iz Doboja gdje je Sevlid Hurtić okupio listu koja je na proteklim lokalnim izborima ostvarila značajan rezultat. Takvi primjeri nam mogu biti vodilja u ostvarenju onog što smo naumili. Lično, ja ovaj zajednički nastup vidim kao našu opredijeljenost i doprinos tome da se pošalje snažna poruka kako povratnicima u RS, tako i svim ostalim građanima da smo spremni stati iza zdravih i prosperitetnih snaga i pokazati im da smo im istinski suport i da oni nisu sami- zaključio je Ogrešević.