Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vremenske neprilike

Ogromna šteta: U oluji u BiH oštećeni brojni objekti, automobili i saobraćajnice

tuzla oluja
Foto: Tuzlanski.ba

Vremenske neprilike zabilježene su i u Banjaluci, Bijeljini, Prijedoru, Tuzli, Sarajevu, Brčkom, Kozarskoj Dubici, Šamcu, te brojnim drugim bh. gradovima

Usljed snažnog nevremena koje je sinoć pogodilo veći dio Bosne i Hercegovine, oštećeni su brojni stambeni objekti, automobili, te saobraćajnice. Još se utvrđuje materijalna šteta. Oluja u Brčkom odnijela je i jedan život.

Vremenske neprilike zabilježene su i u Banjaluci, Bijeljini, Prijedoru, Tuzli, Sarajevu, Brčkom, Kozarskoj Dubici, Šamcu, te brojnim drugim bh. gradovima, navodi BHRT.

Moguće proglašenje prirodne nepogode u TK

Nevrijeme koje je zahvatilo područje Tuzlanskog kantona napravilo je ogromnu materjalnu štetu, vjetar je nosio krovove sa stambenih i poslovnih objekata iobarao drveće, ali na sreću nije bilo ljudskih žrtava, rekao je direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzlanskog kantona Zoran Jovanović.

On je naveo da je u sinoćnjem nevremenu najgore prošla Gračanica gdje je oštećen veliki broj stambenih, poslovnih objekata i obrazovnih ustanova sa kojih su odneseni krovovi.

“Ekipe Civilne zaštite i stanovništvo radile su od sinoć do jutros na raščišćavanju putnih komunikacija, uklanjanju srušenog drveća i drugog čvrstog materijala koje je nosio jak vjetar”, rekao je Jovanović i dodao da se danas nastavlja raščišćavanje.

On je rekao da je skoro u svim opštinama i gradovima Tuzlanskog kantona pričinjena materijalna šteta, da Štab civilne zaštite Gračanica zasjeda pa je moguće da bude proglašeno stanje prirodne nepogode na ovom području.

U Bijeljini povrijeđene 23 osobe, dvije zadržane na liječenju

U olujnom nevremenu u Bijeljini povrijeđene su 23 osobe, od kojih su dvije zbog težine povreda zadržane na liječenju u bijeljinskoj Bolnici “Sveti vračevi”, rekao je dežurni ljekar Milan Todorović.

“Hospitalizovan je muškarac sredovječne dobi sa prelomom rebara i starija žena sa povredama glave koja je na dodatnoj dijagnostici”, naveo je Todorović.

Prema njegovim riječima, ostali pacijenti su zbrinuti i vraćeni na kućno liječenje.

Todorović je rekao da je u nevremenu koje je sinoć zahvatilo Bijeljinu bilo oštećenja i na objektima Bolnice, digao se krov sa dvije stare zgrade u bolničkom krugu, od kojih je jedna dnevna bolnica za onkologiju.

Oluja u Brčkom lomila stabla, veliki broj kvarova na elektrodistributivnoj mreži

Oluja koja je sinoć poharala Brčko distrikt Bosne i Hercegovine uzrokovala je i veliki broj kvarova na elektrodistributivnoj mreži. Sve raspoložive ekipe od sinoć rade na otklanjanju kvarova.

Mnoga stabla su pokidala žice ili je vjetar izazvao oštećenja stubova, navode iz JP “Komunalno” Brčko. Takođe, radnici iz JP “Komunalno” Brčko tokom noći uklonili su i očistili sva polomljena stabla na više od 70 lokacija u gradu i okolini.

Veliki broj intervencija imali su uposlenici Hitne medicinske pomoći, ukupno 102 intervencije. Vatrogasci su imali 35 intervencija, od toga tri požara, a ostalo su tehničke intervencije. Prilikom intervencija povrijeđen je jedan vatrogasac.

U Vukosavlju oštećeno više od 100 stambenih objekata

Nevrijeme je u Vukosavlju oštetilo više od 100 stambenih objekata, brojne saobraćajnice, a skinut je i krov sa zgrade Osnovne škole u Pećniku, rekao je načelnik opštine Borislav Rakić.

Rakić, koji je komandant štaba Civilne zaštite, rekao je da niko nije povrijeđen, te da pričinjena šteta na objektima i infrastrukturi iznosi više stotina hiljada KM.

Uvodi se ograničenje u saobraćanju vozova u RS

“Željeznice Republike Srpske” (ŽRS) uvode ograničenje u teretnom i putničkom željezničkom saobraćaju na dionicama Šamac-Doboj-Maglaj, Kostajnica-Banjaluka i Doboj-Petrovo Novo zbog oštećenja izazvanim snažnim nevremenom.

Iz “Željeznica” su pojasnili da je riječ o transportnom ograničenju u željezničkom saobraćaju na graničnim prelazima gdje prevozni put uključuje navedene deonice pruge.

U saopštenju se navodi da je na kontaktnu mrežu na ulazu u stanicu Doboj jak vetar oborio stablo topole što je uzrokovalo prekid u napajanju.

Oštećena je i kontaktna mreža na području stanice Šamac gdje je vjetar bacio krovne konstrukcije sa obližnjih objekata, a uništen je krov stanične zgrade.

Kontaktna mreža na koju su pale dvije topole oštećena je i na području Mjesne zajednice Kožuhe kod Doboja, a u Ljeskovim Vodama vjetar je oborio stablo na prugu.

Iz ŽRS-a ističu da su sve nadležne ekipe na terenu, sagleda se šteta i preduzimaju aktivnosti na otklanjanju i saniranju posljedica štete na željezničkoj infrastrukturi.

U okviru putničkog saobraćaja na dionicama Doboj-Petrovo Novo i Doboj-Stanari obezbijeđen je alternativni prevoz autobusima.

Transportno ograničenje u željezničkom saobraćaju “Željeznica Republike Srpske” važiće do daljeg, odnosno dok se ne steknu uslovi za redovno funkcionisanje željezničkog saobraćaja na ovim pravcima.

Oluja oštetila veliki broj elektroenergetskih objekata

Usljed olujnog nevremena u Semberiji i na području Podrinja i podmajevičkog kraja došlo je do značajnih oštećenja na velikom broju elektroenergetskih objekata, saopšteno je iz preduzeća “Elektro-Bijeljina”.

Oštećeno je nekoliko trafostanica i veliki broj dalekovoda, a na mnogo mjesta drveće je palo po mreži.

U saopštenju se navodi da su radnici “Elektro-Bijeljine” na terenu u maksimalno raspoloživom broju i čine ogromne napore da osposobe što veći broj objekata kako bi obezbijedili snabdijevanje kupaca električnom energijom.

Građanima je upućen apel da ne prilaze oštećenim objektima i elektromreži zbog velikog rizika, već da takve situacije sa terena prijave na broj 055 201 211.