Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Borenović: Ogromni propusti tužilaštva u vezi sa “slučajem Dragičević”

BiH

kalabic anketni odbor222

Branislav Borenović, predsjednik Anketnog odbora Narodne skupštine RS-a formiranog Odlukom Narodne skupštine RS s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica vezanih za slučaj stradanja Davida Dragičevića, rekao je da tužilaštvo svojim nečinjenjem u ovom predmetu, za koje nije dalo kvalifikaciju i nije donijelo naredbu o provođenju istrage, načinilo ogroman propust kada je riječ o istrazi smrti ovog mladića.

– Evidentno je da nadležno tužilaštvo od samog početka praktično ne rukovodi istragom, nego da pojedine istražne radnje po svom nahođenju vrši Ministarstvo unutrašnjih poslova, a da te radnje potom tužilaštvo samo verifikuje. Ovo je u više navrata konstatovano i od strane najviših funkcionera MUP-a – rekao je Borenović na današnjoj sjednici entitetskog parlamenta.

U izvještaju Anketnog odbora, uz uzdržan stav zamjenika njegovog predsjednika Drage Kalabića (SNSD), navedeno je, citirao je Borenović, da postoji osnov sumnje da je David Dragičević ubijen te očekuju da se o ovom pitanju što hitnije odredi tužilaštvo.

Borenović je istakao da je konferencija za novinare, 26.marta, na kojoj je policija saopćila da je ovaj banjalučki mladić doveden u vezi s pljačkom jedne kuće u banjalučkom naselju Lauš, bila pogrešna, kao i tvrdnja da je smrt ovog mladića zadesna.

Anketni odbor traži da nadređene institucije zbog evidentnih učinjenih propusta, povreda procedura i pravila utvrde odgovornost ministra unutrašnjih poslova RS-a, direktora policije, načelnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUPRS-a i direktora Zavoda za sudsku medicinu RS-a.

Predsjednik Anketnog odbora Branislav Borenović je saopćio i zaključak kojim traže da se donesu odgovarajuće odluke o razrješenjima ovih osoba, kao i svih onih koji su svojim neadekvatnim ili protivpravnim činjenicama ili nečinjenjem otežali utvrđivanje istine u ovom slučaju.

Milorad Dodik u Skupštini RS o “slučaju Dragičević”: Od toga nema ništa