OHR i Ambasada SAD označili četiri stranke odgovorne za moguće širenje kriminala

BiH

ohr americka ambasada

Ured visokog predstavnika (OHR) i Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini izrazili su zajednički stav nakon današnje odluke Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH da odgodi usvajanje izmjena Zakona o krivičnom postupku BiH, u kojem su istakli da su “pojedine političke partije u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH odlučile da ugroze borbu protiv organiziranog kriminala, korupcije, terorizma i drugih oblika teškog kriminala”.

– Umjesto da usvoji izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH koje bi omogućile policiji, tužiteljima i sudijama da uspješnije provode istrage, podižu optužnice i osuđuju kriminalce, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je odgodio odlučivanje iako je državni parlament već odavno probio rok koji je dao Ustavni sud. To je neprihvatljivo, posebno zato što su izmjene i dopune, koje je Predstavnički dom već usvojio – u skladu sa međunarodnim standardima, a izradila ih je bh. ekspertna radna grupa, a ne političari -navode OHR i Ambasada SAD u BiH.

Ističu da “država treba imati snažan Zakon o krivičnom postupku koji je u skladu sa ustavom i koji omogućava brzo postizanje pravde”.

– Zbog današnje odluke, određeni stranački lideri i njihovi predstavnici u Parlamentu BiH su direktno odgovorni za eventualno daljnje širenje organiziranog kriminala i korupcije u cijeloj BiH. Jasno je da HDZ BiH, SNSD, DNS i HSS više zanima uskostranačka politika nego zaštita sigurnosti građana BiH – naveli s OHR i Ambasada SAD u BiH u zajedničkoj izjavi.

https://www.fokus.ba/vijesti/bih/kalesija-pod-vodom-u-sest-mjesnih-zajednica-proglaseno-stanje-prirodne-nesrece-video/1179350/

Podsjećamo, Delegati Doma naroda BiH odbili su po hitnoj proceduri razmatrati izmjenu Zakona o krivičnom postupku BiH, koja im je predložena iz Zastupničkog doma BiH.

Radi se o prijedlogu Amira Fazlića, ocijenjenom da je u skladu s međunarodnim standardima. Zanimljivo je da će i taj prijedlog sada u skraćenu proceduru, iako je identičan jednom od dva prijedloga izmjena zakona o krivičnom postupku, a koja su odlukom delegata Doma naroda u amandmanskoj fazi. Razlika je što je prijedlog usvojen u Zastupničkom domu predložio Halid Genjac. Drugi prijedlog izmjene tog zakona predložio je Klub Hrvata Doma naroda BiH, a identičan je prijedlogu Ministarstva pravde koji Vijeće ministara nije usvojilo, a Zastupnički dom BiH ga je odbio.