Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Michael Scanlan

OHR: Na proljeće bi u Brčkom trebali biti vidljivi reformski rezultati

brcko arhiv

Navodi se kako će proljeće sa sobom donijeti i dodatne korake u borbi protiv korupcije, političkog pokroviteljstva i nepotizma

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor Michael Scanlan prilikom svoga prvog ovogodišnjeg posjeta Brčko distriktu naglasio je kako u idućem razdoblju uprava Distrikta ima priliku pokazati da Distrikt nije samo primjer mirnog suživota već i zajedničkog prosperiteta.

Na proljeće će biti donesena odluka o trasama autoceste, usvojen ugovor o rekonstrukciji mosta Gunja-Brčko i zaključen konačni ugovor za modernizaciju luke.

“To će biti upotpunjeno i početkom radova na Industrijskoj zoni Brod, glavnom transportnom cjevovodu za Brčko, regulaciji poplava za rijeku Brku i drugim projektima”, priopćeno je iz Ureda Visokog predstavnika.

Navodi se kako će proljeće sa sobom donijeti i dodatne korake u borbi protiv korupcije, političkog pokroviteljstva i nepotizma.

Povjerenstvo za sukob interesa će, kako je naglašeno, prikupiti imovinske kartone javnih službenika, Ured za borbu protiv korupcije će razmotriti praksu na polju zapošljavanja, a Skupštini će biti podnesen novi Zakon o državnoj službi kako bi se osiguralo da sustav bude zasnovan na zaslugama.

Nevladin sektor, u okviru novog transparentnog sustava javnog financiranja, služit će kao “čuvar i partner vladi kako bi se osiguralo da ovaj novi trend dobrog upravljanja u Distriktu bude održiv”, dodaje se u priopćenju.

Ocijenjeno je da mladi trebaju vidjeti svoje sudjelovanje u civilnom društvu kao način da pomognu u izgradnji zajednice u kojoj i sami žele živjeti.

Supervizor je pohvalio rad Policije Distrikta u proteklih nekoliko mjeseci kao primjer profesionalizma i opredijeljenosti za služenje zajednici, na što bi se svi dužnosnici u Distriktu, kako se navodi, trebali ugledati.

O ovim temama razgovaralo se tijekom sastanaka supervizora s Vladom Distrikta i rukovodstvom Skupštine, načelnikom Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove, ravnateljem NVO DEMOS i koordinatorom projekta “STOP zapošljavanju na crno” te ravnateljem NVO Vermont i šefom policije, stoji u priopćenju.