Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

OHR: Nijedna politička partija ne bi trebala blokirati provedbu izbornih rezultata

ohr

Nijedna politička partija ne bi trebala blokirati provedbu izbornih rezultata u Bosni i Hercegovini, poruka je OHR-a.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je u intervjuu za Večernji list, izdanje od ponedjeljka, izjavio: „Izborni zakon je apsolutni uvijet za uspostavu vlasti“.

Čović je nakon sjednice Predsjedništva ove stranke na Kupresu također rekao, da se više nikada neće dogoditi da jedan narod bira predstavnike drugom narodu na bilo kojem nivou vlasti u BiH.

HDZ BiH je sa oko 80 posto podrške među hrvatskim biračkim tijelom na izborima u prošlu nedjelju ostvario najbolji rezultat te stranke nakon rata u BiH, ali je Čović izgubio u utrci za člana Predsjedništva od protukandidata Željka Komšića, koji je dobio značajnu podršku i bošnjačkih glasača.

HDZ i Čović traže izmjene Izbornog zakona na način da ubuduće glasači iz jedne etničke grupe ne mogu glasati za političke kandidate iz druge etničke grupe. Takav prijedlog građanske stranke ocjenjuju kao diskriminatoran, te da vodi u nove etničke podjele u zemlji.

Na upit NAP-a na koji način pomiriti zahtjeve HDZ-a i to čemu teže građanske opcije u BiH, iz OHR su istakli kako je „za žaljenje što stranke nisu postigle dogovor o izbornoj reformi u vezi sa Domom naroda FBiH.“

„Mogao se pronaći kompromis, ali nije bilo političke volje kako bi se ozbiljno riješilo ovo pitanje“, smatraju iz OHR-a.

„Na bosanskohercegovačkim institucijama je da pronađu rješenje koje će omogućiti nesmetano formiranje vlasti. Nijedna politička partija ne bi trebala blokirati provedbu izbornih rezultata“, stav je OHR-a.