Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ured visokog predstavnika

OHR o “danu RS-a”: Postupci i aktivnosti vlasti RS-a mogu imati posljedice

Istočno Sarajevo: Generalna proba pred obilježavanje Dana Republike Srpske, praznika koji je proglašen neustavnim u BiH
05.01.2023., Istocno Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Generalna proba pred obiljezavanje 09. januara, neustavnog dana Republike Srpske. U Istocnom Sarajevu prisutan je veliki broj policije, specijalne policije a stigla su vozila Despot i Vihor. Vlasti u bh. entitetu Republika Srpska, povodom neustavnog praznika, najavile su “sve ani defile” dok su bora ka udruzenja iz entiteta Federacija BiH najavila proteste. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Visoki zvaničnici bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska najavili su i ove godine za danas obilježavanje dana entiteta iako je to protivno odluci najviše sudske instance u Bosni i Hercegovini – Ustavnog suda BiH, a centralna svečanost trebala bi biti u Istočnom Sarajevu

U bh. entitetu Republika Srpska se danas obilježava neustavni “dan RS-a”, a tim povodom su se oglasili iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

Reakciju koju su objavili na društvenim mrežama prenosimo u cjelosti.

“Visoki predstavnik Christian Schmidt još jednom naglašava da postupci i aktivnosti vlasti Republike Srpske koji se obilježava i slavi Dan RS-a 9. januara mogu imati posljedice.

Učešće i prisustvo javnih službenika u takvim proslavama predstavlja očito nepoštivanje Ustava Bosne i Hercegovine, kao i otvoreno nepoštivanje ovlasti i odluka Ustavnog suda BiH koje su konačne i obavezujuće, te ih svi moraju poštovati.

Obaveza je svih – a prije svega predstavnika izvršnih, zakonodavnih i sudskih organa u BiH – da se ponašaju u skladu sa ustavnim i zakonskim poretkom zemlje i da se suzdrže od aktivnosti koje podrivaju izgradnju povjerenja i nespojive su sa evropskim vrijednostima inkluzije, tolerancije, pravde, solidarnosti i nediskriminacije.

Visoki predstavnik će nastaviti raditi na zaštiti Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini”, poručuju iz OHR-a.

Podsjetimo, visoki zvaničnici bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska najavili su i ove godine za danas obilježavanje dana entiteta iako je to protivno odluci najviše sudske instance u Bosni i Hercegovini – Ustavnog suda BiH, a centralna svečanost trebala bi biti u Istočnom Sarajevu.

Neprovođenje odluke Ustavnog suda BiH krivično djelo te bi organizatori neustavnog obilježavanja mogli biti predmetom pravosudnog procesa jer obilježavanje 9. januara kao dana RS, kako je utvrđeno odlukom Ustavnog suda BiH, krši i Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava.

Ustavni sud 2019. godine usvojio je zahtjev devet delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o danu Republike Srpske te je utvrđeno da osporena odredba, koja glasi: “Na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike”, nije u skladu s Ustavom BiH, Međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Zbog najave ovih događaja pojačane su i policijske aktivnosti u zemlji, a nadležni su najavili da se kontinuirano poduzimaju mjere i radnje u zaštiti sigurnosti građana. Intenzivirana je i razmjena sigurnosno-interesantnih informacija sa svim policijskim agencijama i Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, te pojačano prisustvo policijskih službenika.