BiH

Pozdravljaju presudu

OHR, OSCE, EU i Amabasada SAD: Nepostojanje izbora je diskriminacija Mostaraca

30/10/2019

Provedba ove presude bi omogućila građanima da iskoriste svoje demokratsko pravo glasa na općinskim izborima 2020. godine u Mostaru, koji i dalje mora ostati jedinstven grad - zaključeno je u saopćenju

Pozdravljamo jučerašnju presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Baralija protiv Bosne i Hercegovine. Ova presuda još je jedan podsjetnik da nepostojanje izbora od 2008. godine predstavlja diskriminaciju građana Mostara i nekompatibilno je s efikasnom demokracijom i vladavinom prava – navodi se u zajedničkom saopćenju iz OHR-a, OSCE-a, EU i Ambasade SAD.

-Pozivamo Parlamentarnu skupštinu BiH i političke lidere da prioritetno provedu ovu presudu, nezavisno od drugih pitanja, putem iznalaženja političkog dogovora za izmjenu Izbornog zakona BiH. Izborna pitanja je najbolje razmatrati u okviru inkluzivnih i transparentnih debata u parlamentu uz učešće svih političkih snaga.

Provedba ove presude bi omogućila građanima da iskoriste svoje demokratsko pravo glasa na općinskim izborima 2020. godine u Mostaru, koji i dalje mora ostati jedinstven grad – zaključeno je u saopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.