Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcije

OHR: Pitanja državne i vojne imovine i dalje uslovi definirani u Programu 5+2

Inzko nametnuo zakon kojim se kažnjava negiranje genocida
23.07.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, nametnuo je dopune o Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine, kojima se zabranjuje i kaznjava negiranje genocida. Na fotografijama zgrada OHR u Sarajevu. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Što se tiče državne imovine, još uvijek se čeka na provođenje presuda Ustavnog suda

Ured visokog predstavnika objavio je danas na Twitteru, na tvrdnje da će perspektivna vojna imovina biti dodijeljena vlastima Republike Srpske, da su “pitanja državne i vojne imovine i dalje uslovi definirani u Programu 5+2. Stoga OHR ostaje angažiran na postizanju prihvatljivog i održivog rješenja za ova pitanja”.

– U pogledu nepokretne vojne imovine koja će ubuduće služiti za potrebe odbrane („perspektivna vojna imovina”), doneseni su svi pravni akti potrebni za postizanje ovog cilja, a lokacije ove vojne imovine moraju biti direktno uknjižene kao vlasništvo države BiH. Ovo je hitan zadatak za novoizabrane vlasti u BiH.

Što se tiče državne imovine, još uvijek se čeka na provođenje presuda Ustavnog suda. Rješavanje ovog pitanja zahtijeva donošenje zakona na državnom nivou u Parlamentarnoj skupštini BiH. OHR nastavlja pažljivo pratiti razvoj situacije i planira se u vezi s ovim pitanjem angažirati sa predstavnicima svih nivoa vlasti nakon njihovog formiranja – navodi OHR.