OHR pozvao vlasti da sprovedu odluku “Sejdić i Finci”

ohr zgrada(7)

OHR pozdravlja opredjeljenje da se odluka Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci protiv BiH” sprovede i poziva organe vlasti na svim nivoima da ne protraće ovaj impuls i opredjeljenje.

U saopštenju OHR-a navodi se da je kraj godine obično vrijeme za promišljanje, osvrtanje na uspjehe i neuspjehe iz godine koja je pri kraju, i kada se prave planovi za budućnost.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ističe da političari u BiH imaju razloga za slavlje, ali i za razočarenje.

“Imali smo priliku vidjeti izuzetan napredak BiH na svom putu ka EU, ali smo se tokom godine suočili i sa ozbiljnim osporavanjima ustavnog poretka i institucija BiH”, smatra Inzko i podsjeća da je već sedam godina ostalo neriješeno pitanje odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci protiv BiH”.

Evropski sud za ljudska prava je 22. decembra 2009. godine presudio da BiH nije obezbijedila pravo na ravnopravno učešće u rukovodećim tijelima za sve svoje građane, bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost.

“Već sedam godina politički lideri u BiH uporno tvrde kako žele izgraditi inkluzivno, tolerantno, moderno evropsko društvo, dok istovremeno neke građane tretiraju kao manje jednake od drugih. S tim se mora prestati. Dozvolite mi da vas podsjetim da je Savjet EU zatražio od Evropske komisije da obrati posebnu pažnju na sprovođenje odluke `Sejdić-Finci` kada bude pripremala mišljenja o kandidaturi BiH za članstvo u EU”, napominje Incko.

Odluka “Sejdić-Finci” zasniva se na principu ravnopravnosti svih građana bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, vjerska uvjerenja ili pol, a njeno sprovođenje doprinijeće uspostavljanju funkcionalnog demokratskog društva.

“Ta obaveza neće sama od sebe nestati. Postoje određeni ohrabrujući signali. Predsjedništvo BiH je jednoglasno usvojilo Master plan za proces integracija u EU, koji uključuje i obećanje da će odluka biti sprovedena do kraja januara 2017. godine”, ističe visoki predstavnik.

Iz OHR-a podsjećaju da je član Predsjedništva BiH Dragan Čović ovo obećanje ponovio u svom pismu zvaničnicima EU.