OHR: Referendumom guraju RS u izolaciju i krizu

inzko

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko izražava žaljenje zbog činjenice da je većina delegata u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) usvojila prijedlog za organiziranje referenduma o pravosuđu na državnom nivou i ovlastima visokog predstavnika, što izlazi iz okvira nadležnosti NSRS.

Iz OHR-a smatraju da tražiti od građana da glasaju protiv suštinskih elemenata Dejtonskog mirovnog sporazuma je neodgovorno, i pokazuje spremnost moćne elite da nastavi gurati Republiku Srpsku i BiH u još dublju u krizu.

U tom pogledu, visoki predstavnik želi podsjetiti javnost na dvije ključne stvari.

Prva je da je Zakon o Sudu BiH iz 2002. i Zakon o Tužilaštvu BiH iz 2003. godine usvojila Parlamentarna skupština BiH, uključujući i glasove zastupnika iz SNSD-a. Nadalje, Ustavni sud, koji je i sam institucija ustanovljena Dejtonskim sporazumom, dva puta je presudio u pravcu potvrđivanja legitimiteta, ustavnosti i usklađenosti Suda BiH s Dejtonskim mirovnim sporazumom.
OHR bi pozdravio nastojanja da se poboljša efikasnost pravosuđa na državnom nivou, ali ističe da bilo kakva poboljšanja moraju opet biti usvojena u Parlamentarnoj skupštini BiH, još jednoj dejtonskoj instituciji.

Druga je da je mandat visokog predstavnika, uključujući i njegove izvršne ovlasti, uspostavljen Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma i potvrđen više puta od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, te predstavlja suštinski element mirovnog sporazuma.

Entitetske vlasti treba da prestanu insistirati na provođenju referenduma koji krši Opći okvirni sporazum za mir i izlazi iz okvira njihovih nadležnosti, te da se, umjesto toga, usredsrede na ispunjenje obećanja koja su dali biračima kako bi se poboljšali životni uvjeti u Republici Srpskoj.

Kao što je rečeno jučer na sastanku ambasadora zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, međunarodna zajednica zadržava instrumente neophodne za očuvanje Općeg okvirnog sporazuma za mir, saopćeno je iz OHR-a.