Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ured visokog predstavnika

OHR: USK treba usvojiti privremeno finansiranje bez odlaganja

skupstina usk – fena 1 (1)

Ured visokog predstavnika poziva zastupnike iz Unsko-sanskog kantona da riješe ovo pitanje. Rješenje za cijeli budžet je moguće ako sve stranke rade zajedno u interesu građana kantona, navode iz OHR-a

Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH pozvao je zastupnike u Skupštini Unsko-sanskog kantona da riješe pitanje privremenog finansiranja, jer USK je jedini kanton koji nema ni odluku o privremenom finansiranju niti usvojen budžet.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Iz OHR-a su na upit Fokusa o tome da li se odluka o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca ove godine može nametnuti iz OHR-a, s obzirom na to da većine u Skupštini USK-a nema, a opozicija je odbila usvojiti ovu odluku odgovorili da rješenje očekuju od svih kantonalnih zastupnika u USK-a, dok se o mogućnosti nametanja ove odluke nisu izjasnili.

– Privremeno finansiranje treba usvojiti bez odlaganja. Rješenje za cijeli budžet je moguće ako sve stranke rade zajedno u interesu građana kantona. OHR poziva zastupnike iz Unsko-sanskog kantona da riješe ovo pitanje. Budući da za njega nije potrebna rasprava niti odluka o budžetu za cijelu godinu, nego se na taj način samo omogućava rad kantonalne administracije, to je dobra prilika da svi zastupnici u Skupštini razgovaraju o ovom pitanju i što prije postignu dogovor. OHR poziva kantonalne vlasti da rade na ovome. To bi bilo najbrže rješenje, koje bi svim javnim službenicima u kantonu omogućilo isplatu plata – naveli su iz OHR-a za Fokus.

Inače, od jučer 1. februara USK-a je u blokadi i nisu moguća bilo kakva servisiranja iz budžeta. Zbog političke krize najviše ispaštaju uposlenici čije plate se isplaćuju iz budžeta, poput policije, prosvjetnih i zdravstvenih radnika, ali teret krize nose i socijalne kategorije čije se naknade isplaćuju iz budžeta i trenutno je njihova isplata kao i ostale upitna.

Da li će se zastupnici u Skupštini USK-a odazvati pozivu OHR-a da privremeno finansiranje treba usvojiti bez odlaganja, saznat će se već na prvoj sjednici koju sazove predsjedavajući Razim Halkić, a na čijem dnevnom redu bi se ponovo trebala naći odluka o privremenom finansiranju USK-a.

Podsjećamo, većina u Skupštini USK-a koju predvode NES i SDP broji 16 zastupnika, ali zbog odsutnosti iz zdravstvenih razloga jednog SDP-ovog zastupnika već duže vrijeme te dvije stranke nemaju većinu potrebnu za usvajanje dokumenata koji stižu od predlagača, odnosno Vlade USK-a.

U međuvremenu SDA USK-a predložila je SDP-u da bude predvodnik u formiranju takozvane ekspertske ili manjinske vlade koju bi SDA podržala, a tvrde da SDA ne bi u njoj participirala.

Kantonalni odbor SDP-a u tom pravcu je otpočeo pregovore s po jednim zastupnikom Naše stranke i POMAK-a, te dvojicom nezavisnih zastupnika, no konkretnih dogovora još uvijek nema.