Nadoknaditi propušteno

OHR: Vijeće ministara BiH da odmah zemlju pokrene naprijed

ohr334

Kako bi se ostvario taj cilj, usvajanje dovoljno velikog budžeta za 2020. godinu na nivou koji omogućava institucijama BiH da izvršavaju svoje ustavne i zakonske obaveze bio bi ključni instrument Vijeća ministara BiH

Sada, kada je konačno formirano novo Vijeće ministara BiH, OHR očekuje da ono odmah počne preduzimati potrebne korake da ovu zemlju pokrene naprijed u skladu s njenim obavezama i deklariranim ciljevima, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika u BiH povodom imenovanja Vijeća ministara BiH.

“Puno poštivanje i kontinuirano provođenje Općeg okvirnog sporazuma za mir, fokusiran i ubrzan reformski put, uključujući i unapređenje ekonomije, vladavine prava, ljudskih prava i borbe protiv korupcije – to je ono što treba Bosni i Hercegovini i što se očekuje od Vijeća ministara BiH da realizira”, navodi se u saopćenju OHR-a.

Osim ovih prioriteta, očekivanja građana BiH također idu u pravcu da se vrijeme izgubljeno u proteklih petnaest mjeseci mora nadoknaditi, navode iz OHR-a. Kako bi se ostvario taj cilj, usvajanje dovoljno velikog budžeta za 2020. godinu na nivou koji omogućava institucijama BiH da izvršavaju svoje ustavne i zakonske obaveze bio bi ključni instrument Vijeća ministara BiH, dodaje se u saopćenju.