Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjedavajući skupštine ks

Okerić se pravda: Kaže da nije dodijelio novac on, nego Kabinet

elvedin okerić
FOTO: Fena
Elvedin Okerić

Predsjedavajući Skupštine KS ne odlučuje ko će dobiti sredstva za održivi povratak, kaže Okerić

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić demantirao je medijske navode o netransparetnoj raspodjeli sredstava iz Budžeta KS za ovu godinu za održivi povratak u Republiku Srpsku, s razdjela Kabineta predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine KS.

– Nisam dodjeljivao sredstva po javnom pozivu koji je osporen već nekoliko dana u javnosti, a koji je tretirao održivi povratak u RS-u – izjavio je Okerić.

Pojašnjava da predsjedavajući Skupštine po važećoj Uredbi nije davalac sredstava, već Kabinet koji je samostalan i ima svojstvo pravnog lica – ima svog šefa, komisiju u kojoj su državni službenici, proceduru od raspisivanja javnog poziva do izbora korisnika i potpisuje ugovore s onima koji su aplicirali, odnosno s onima koji su ispunili uslove za dobijanje sredstava.

– Predsjedavajući Skupštine KS ne vrši izbor onih koji dobijaju sredstva, već cijeli proces radi Komisija. Predsjedavajući ne dodjeljuje sredstva, ne potpisuje ugovore, već samo prisustvuje svečanom uručenju ugovora – podcrtao je Okerić.

Demantirao je i navode koje su iznesene na račun članova komisije, dodajući da je sve javno objavljeno i transparentno te da se svaka marka zna gdje je otišla.

Podsjetio je da je održivi povratak Bošnjaka u RS moguć jedino uz finansijsku pomoć. U tom smislu, Kanton Sarajevo je pokrenuo niz aktivnosti, od donošenja Zakona o Srebrenici, osnivanje Ureda za Srebrenicu, odvajanje finansijskih sredstava iz budžeta KS kroz javne pozive gdje povratnici iskazuju svoje zahtjeve za pomoć.

Kanton Sarajevo, podvlači Okerić, učestvuje i donira veliki iznos sredstava za povratak, kao i za Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, a sve kako bi im pružili podršku i bolji život.

Okerić poručuje da nikada neću dozvoliti da ga neko proziva za nešto što bi ga, kako je rekao, moglo poniziti, najavljujući tužbu protiv onih koji su iznosili spomenute navode. Pozvao je također na osnivanje nezavisne komisije koja će istražiti svaki utrošeni fening i to na svim nivoima vlasti.