Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oko 300 predstavnika medija prati izricanje presude Ratku Mladiću

BiH

mediji mladic (2)

Oko 300 predstavnika medijskih kuća iz brojnih zemalja nalazi se danas u Haagu gdje prisustvuju praćenju izricanja prvostepene presude bivšem komandantu vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, optuženom za genocid i ratne zločine tokom rata u Bosni i Hercegovini ‘90-ih godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Mnogi predstavnici nalaze se i ispred zgrade Haškog tribunala gdje se od jutarnjih sati javljaju uživo u različite informativne emisije u svojim medijskim kućama.

Suđenje Mladiću je počelo u maju 2012. godine, a optužnica Haškog tužilaštva ga tereti po 11 tačaka, od kojih se dvije odnose na genocid.

On je krajem maja 2011. godine, nakon skoro 16 godina skrivanja i bjekstva, uhapšen u Srbiji i izručen MKSJ-u. Prilikom prvog pojavljivanja pred sudijama MKSJ, nije se izjasnio o krivici, pa je Pretresno vijeće u njegovo ime unijelo kako se ne osjeća krivim.

Tokom suđenja, optužba i odbrana saslušale su 377 svjedoka, a u sudske spise uveden je i veliki broj pisanih svjedočenja.

Tužilaštvo je zatražilo izricanje doživotne zatvorske kazne za generala Mladića, rekavši pri tome da bi ga trebalo osuditi za organizovani zločinački poduhvat tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Tužilac Alan Tieger u završnom izlaganju tužilaštva istakao je pred sudijama MKSJ-a da bi “bila uvreda za žrtve, žive i mrtve, i uvreda za pravdu da se izrekne bilo koja kazna, osim najteže moguće po zakonu: doživotna kazna zatvora“.

S druge strane, odbrana je u završnom izlaganju na koncu četverogodišnjeg suđenja zatražila oslobađajuću presudu.

Presudu donosi tročlano Pretresno vijeće haškog tribunala na čijem čelu je holandski sudija Alphons Orie.