Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oko 5.000 lovaca iz cijele BiH okupilo se na igmanskom Velikom polju (FOTO)

BiH

lovci igman (3)

Uz prisustvo više hiljada lovaca iz svih dijelova Bosne i Hercegovine danas je na igmanskom Velikom polju održana manifestacija “Druženje lovaca Igman 2018”, javlja Anadolu Agency (AA).

Organizator ovog tradicionalnog okupljanja lovaca je Savez lovačkih organizcija u BiH, na čelu sa predsjednikom Muhamedom Hodžićem. Savez, inače, broji više od 30.000 registrovanih lovaca.

Program na Velikom polju počeo je intoniranjem himne BiH i tradicionalnom smotrom lovaca. Uslijedila je izložba lovačkih pasa, zatim takmičenje pionira u gađanju vazdušnom puškom, takmičenje u pripremanju lovačkog gulaša, te takmičenje u disciplina potezanje užeta i bacanje kugle. Kasnije su proglašeni i pobjednici.

Na Velikom polju danas je vladala pozitivna atmosfera, u kojoj su učesnici iskoristili priliku da se upoznaju i druže sa lovcima iz svih dijelova BiH. Prisutni su imali priliku probati lovački gulaš i ćevape.

Predsjednik Saveza lovačkih organizacija u BiH Muhamed Hodžić za AA je rekao kako je današnje okupljanje postalo tradicionalna manifestacija, a na Igman je došlo najmanje 5.000 lovaca iz oko 50 lovačkih društava iz BiH.

“Ono na čemu mi danas ovdje potenciramo je prvenstveno upoznavanje i druženje, pa tek onda lov i lovstvo. Tu danas nisu prisutni samo lovci”, kazao je Hodžić, dodavši da su došli i gosti koji se ne bave lovom.

Osvrnuvši se kratko i na probleme lovaca u BiH, Hodžić je istakao kako je glavni problem u suštini što društvo ne prepoznaju šta su to lov i lovstvo.

“Ova oblast se stavlja na marginu, a to je žalosno i štetno za cijelu državu. Jer, lov je privredna grana, tu možete ostvariti velike prihode. Lovci se nažalost gledaju samo kao ljudi koji vrše odstrel, a ne kao zaštitari prirode što je prevashodna uloga lova, dakle uzgoj i zaštita divljaci, pa tek onda lov”, rekao je Hodžić.

Naglasio je kako su lovci najprije ljubitelji prirode, pa tek onda lovci.

Sulejman Kovačević je lovac i član lovačkog društva “Kruščica” iz Viteza, a kaže kako tradicionalno dolazi na okupljanje na Igman.

“Lov je prije svega druženje, zabava, ali isto tako i zaštita divljači i prirode”, navodi Kovačević, te dodao kako se lovci bave uzgojem i zaštitom divljači, te promocijom lovstva kao turizma i načina života.