Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Okončan dokazni postupak u predmetu “Mario Frimel”

BiH

kantonalni sud_zgrada333

Dokazni postupak protiv Marija Frimela, optuženog za ratni zločin protiv civila, okončan je danas u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) njegovim ispitivanjem u svojstvu svjedoka.

Optužnica Frimela tereti da je na području sarajevskog naselja Hrasno kao komandant Odreda “Ivan Krndelj” Armije RBiH sudjelovao u nezakonitom privođenju i zlostavljanju osoba srpske nacionalnosti.

Frimel je u direktnom i unakrsnom ispitivanju potvrdio da je od 18. aprila 1992. godine bio komandir Čete “Ivan Krndelj” u istoimenoj Mjesnoj zajednici u sklopu tadašnje Teritorijalne odbrane (TO), a potom komandant Odreda istog naziva, ustrojenog okrupnjavanjem jedinica, odnosno spajanjem s četama s tadašnjeg Trga “Pere Kosorića” (sada Trg heroja) i naselja Hrasno.

Istovremeno, negirao je inkriminacije iz optužnice koje se odnose na privođenje i zlostavljanje civila, navodeći da je u to vrijeme (početak oktobra 1992.) sudjelovao u komandovanju akcijom “11 plavih” (Bitka kod 11 plavih) iz Štaba Odreda stacioniranog u zgradi INA-e, a da je o spomenutom privođenju civila obaviješten od bezbjednjaka desetak dana nakon tih dešavanja, te da je o tome informirao nadređene.

Naveo je da je, prema njegovim saznanjima, onda na spomenutom trgu privedeno troje civila srpske nacionalnosti, te da on nije bio nadležan za civilno stanovništvo, odnosno da je bio nadležan za borbena dejstva u sklopu šestodnevne akcije i tadašnja dešavanja na vatrenoj liniji i zoni odgovornosti koja se protezala od Hrasno brda prema području Novog Grada.

Prema Frimelovom svjedočenju, 5. oktobra 1992. je na Trg heroja, odnosno Novo Sarajevo ‘palo’ oko 4.000 granata, ali je neprijateljski napad odbijen, a glavna briga Štaba i njegovih saboraca bila je da se osigura municija za branitelje Grada.

Frimel je u unakrsnom ispitivanju kazao da pripadnici Odreda “Ivan Krndelj” nisu angažirani u pretresima stanova, odnosno da su to činili pripadnici vojne i civilne policije, a da je izuzetak bio slučaj zauzimanja zgrade “Lorisa” koja je označena vojnim objektom, u kojem su pripadnici Odreda sudjelovali u osiguranju s civilnim policajcima.

Ostatak svjedočenja odnosio se na okolnosti njegovog ranjavanja, prostorni raspored jedinica, način veze i dinamiku dešavanja, uključujući i podatak o tome da je u INA-inoj zgradi bila stacionirana i jedinica Vojne policije.

Frimela je KSS u ranijem postupku osudio na godinu i dva mjeseca zatvora, ali je predmet nakon žalbe Vrhovnom sudu FBiH i ukidanja prvostepene presude vraćen KSS-u na ponovno suđenje.

Kako je na ročištu saopćeno, nastavak suđenja u ovom predmetu uslijedit će 22. marta, kada će biti prezentirana precizirana optužnica, a nakon čega slijede završne riječi strana u ovom krivičnom postupku.