Okončan prvi dan suđenja Radončiću, advokat Crnalić se požalio na “insidera”

BiH

Radončić stigao na ročište

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je završen prvi dan suđenja u predmetu protiv Fahrudina Radončića i ostalih. Osim lidera Saveza za bolju budućnost BiH u spomenutom predmetu optuženi su još Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić.

Oni su optuženi za udruživanje radi činjenja krivičnog djela, ometanje rada pravosuđa i davanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Radončić se tereti za ometanje istrage u slučaju koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija, tačnije za utjecaj na svjedokinju u tom predmetu Azru Sarić, djevojku ubijenog Ramiza Delalića Ćele. Radončić je uhapšen 25. januara, a optužnica protiv njega podignuta je 5. februara.

Kako je navedeno, suđenje se nastavlja 13. aprila kada će se u sudnici Suda BiH kao svjedoci pojaviti advokatica Vasvija Vidović i Indira Ćatić, urednica u dnevnom listu “Dnevni avaz”.

Ranije su se svi optuženi u ovom predmetu izjasnili da nisu krivi u vezi sa krivičnim djelima koja im se stavljaju na teret.

Odbrana je u uvodnoj riječi rekla da je ovo politički proces, a obratio se i sam Radončić koji je kazao da je jedan od tužilaca u istrazi tendeciozno postupao prema njemu lično i njegovom uspjehu.

Tužilaštvo BiH je navelo da će dokazati navode optužnice.

Kao što je i najavljeno, ovaj sudski postupak vodiće sudinica Hasija Mašović. Osim sudinice Mašović u sudskom vijeću su još Ranko Debevec i Mirsad Cika.

Ni odbrana, ni tužilaštvo nisu imali primjedbi na sastav sudskog vijeća. Ipak, Asim Crnalić, advokat Radončić zatražio riječ kako bi iskoristio svoje i pravo svog štićenika.

“Odbrani gospodina Radončića nije sporan sastav sudskog vijeća, ali se nadam da gospodin ‘insider’ neće biti u pravu kada je u pitanju tok ovog suđenja, kao što je bio u pravu za sastav sudskog vijeća”, rekao je Crnalić.

Sudinica Mašović ga je prekinula uz molbu svim prisutnima u sudnici da se za riječ javljaju isključivo u slučajevima kada imaju kazati nešto vezano za predmet.

Nakon toga je tužilac Božo Mihajlović počeo sa čitanjem optužnice u predmetu Fahrudin Radončić i ostali.

Radončić je uhapšen 25. januara kada mu je određen jednomjesečni pritvor, a optužnica protiv njega podignuta je 5. februara. Njegovo hapšenje uslijedilo je nakon što su ranije, pod istim optužbama, uhapšeni Dautbašić i Šahman.

Radončić je 17. februara pušten iz pritvora uz mjere zabrane – napuštanje adrese boravišta, sastajanje sa svjedocima koji su saslušani, davanje izjava medijima, kao i sastajanje ili komuniciranje s drugim osobama optuženim u predmetu.

Tužilaštvo je od Suda BiH zatražilo ponovno vraćanje Radončića u pritvor što je i učinjeno 4. marta jer je optuženi prekršio mjere zabrane – napuštanje mjesta boravišta, kućnog pritvora i kontaktiranje s medijima.