Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

američki diplomata u bih

Okončan sastanak predstavnika Trojke i Escobara: “Amerika je poslala ključnu poruku”

trojka escobar twitter

Nakon sastanka novinarima su se obratili Edin Forto, predsjednik Naše stranke, Elmedin Konaković predsjednik NIP-a i Saša Magazinović iz SDP-a

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar u Sarajevu se sastao sa predstavnicima vladajuće trojke u Kantonu Sarajevo.

Nakon sastanka novinarima su se obratili Edin Forto, predsjednik Naše stranke, Elmedin Konaković predsjednik NIP-a i Saša Magazinović iz SDP-a.

“Ključne poruke koje su SAD upravo poslale je da se raduju novoj generaciji političara koji će ovu zemlju povesti naprijed. Jaku, izrazito jaku opredjeljenost SAD-a ka Bosni i Hercegovini njenoj stabilnosti i njenom putu ka EU. Suštinski, ono što smo danas čuli je ohrabrujuće i dugoročno i kratkoročno u smislu stabilnosti u ovoj godini kada imamo izbore, kao i da ćemo dobiti priliku da se izborimo za ono za šta se bori ova grupa stranaka”, kazao je Forto novinarima nakon sastanka.

Saša Magazinović iz SDP-a je naglasio da borba protiv korpucije bila jedna od tema.

“Sastanak je imao dva dijela, jedan koji nije za javnost i drugi o kome možemo govoriti. Posebno bih naglasio kao temu sastanaka podršku za one koji se bore protiv korupcije, posebno one institucionalne. Živimo u vrijeme kada se građani razlikuju u političkim preferencijama, ali svi su spremni reći da je u ovoj zemlji problem nedostatak borbe protiv korupcije posebno one institucionalne. Kao vrlo pozitivan primjer je navedeno ono što radi Vlada Kantona Sarajevo,” rekao je Magazainović.

Novinarima se obratio i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković.

“Svjedočimo koliko je nažalost ono što se dešava u Ukrajini, agresija na Ukrajinu, vratilo pozornost i pažnju najvećih svjetskih igrača prije svega EU koja se napokon razbudila i američke administracije koja je istina bila uključena u neke procese ali ne ovoliko koliko sada. Kada vidite da State Department imenuje posebne predstavnike za posebne oblasti u BiH sve vam je jasno. Moram reći da nas to kao ljude koji su svjesni geopolitičke situacije ohrabruje. Dolazak gospodina Escobara i svih ljudi u ime američke države garantuje da ćemo se lakše izboriti sa problemima. Razgovarali smo o sankcijama koje su ovog puta direktno upućene ka onima koji blokiraju procese, koji imaju secesionističke namjere ali i ka onima koji su prepoznati kao lideri korupcije u BiH, što nas naravno raduje jer se radi o ljudima koje možemo zvati patriotima ali istovremeno i lopovima. Laska nam kada neko u moru problema prepozna ono što mi radimo u KS”, kazao je Konaković novinarima.