Okončan slučaj “Benelux”: I Osman Abdel Salam priznao krivicu

benelux

U okviru predmeta Adis Ramić i drugi, kodnog naziva „Benelux“, u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine, i drugooptuženi je sporazumno priznao krivicu.

Osuđeni Adis Ramić i Amar Šljivo prethodno su zaključili sporazume o priznanju krivice, koje je Sud BiH u cijelosti prihvatio.
Sporazumnim priznanjem krivice drugooptuženog, navedeni predmet je okončan.

Krivicu je priznao Osman Abdel Salam, rođen 01.01.1962. godine u Bejrutu, nastanjen u Švedskoj, državljanin Kraljevine Švedske.

Optuženi je priznao krivicu da je kao jedan od pripadnika, a Adis Ramić kao organizator grupe ljudi, posredovao u međunarodnom prometu oružja bez dozvole propisane zakonom BiH.

Oni su optuženi da su iz BiH prema Kraljevini Švedskoj pokušali prokrijumčariti nezakonito nabavljenu i konstruisanu eksplozivnu napravu, namijenjenu izvršenju teškog krivičnog djela na području Švedske.

Navedenu eksplozivnu napravu je u vozilu “audi”, švedskih registarskih oznaka, iz BiH pokušao prokrijumčariti optuženi Abdel Salam, koji je u izvršenju krivičnog djela otkriven na putu prema graničnom prijelazu iz BiH, gdje je uhapšen, a eksplozivna naprava pronađena na skrivenom mjestu u vozilu.

U skladu s ulogom optuženog Osman Abdel Salama u počinjenju krivičnog djela, nakon priznanja krivice, predložena je kazna zatvora u trajanju od tri godine.

Potpisivanjem sporazuma optuženi potvrđuje da izjavu o priznanju krivice daje dobrovoljno, svjesno i s potpunim razumijevanjem pravnih posljedica. Sporazumnim priznanjem krivice optuženi se odriče prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju mu na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.