Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Okončana prva faza istrage avionske nesreće u Mostaru

avionska nesreca – mostar – nesreca3

Komisija za provedbu istrage avionske nesreće u Mostaru koju je formiralo Ministarstvo prometa i komunikacija BiH okončala je prvu fazu istrage, koja podrazumijeva provedbu uviđaja na mjestu nesreće i prikupljanje dokaza, izjava i dokumenata. Međutim, prikupljene informacije u ovoj fazi istrage ne mogu biti objavljene javnosti, a Komisija nastavlja rad na analizi prikupljenih dokaza, raspoloživih dokumenata i svih činjenica iz kojih će se moći izvesti zaključak o okolnostima koje su uzrok nesreće, saopćeno je iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Nesreća se dogodila u subotu, kad je pao mali avion kod Mostara, pri čemu je živote izgubilo pet osoba koje su se i nalazile u avionu. U nesreći su poginula i tri maloljetnika.

“Nakon utvrđivanja preliminarnih rezultata istrage, Ministarstvo će javnosti učiniti dostupnim činjenice utvrđene istragom. Ministarstvo drži potrebnim istaći da su jedine zvanične informacije o ovoj nesreći informacije koje je javnosti dostavilo ili predstavilo Ministarstvo, te se u cijelosti ograđuje od neargumentiranih izjava i komentara pojedinaca ili tijela vezanih za ovu nesreću”, navedeno je u saopćenju Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Postupajući u skladu sa odredbama Zakona o zrakoplovstvu Bosne i Hercegovine, odmah nakon saznanja o nesreći, Ministarstvo je formiralo Komisiju za provedbu istrage avionske nesreće. Zadatak Komisije je provedba svih radnji i aktivnosti u skladu sa Pravilnikom o istraživanju nesreća i ozbiljnih incidenata, Aneksom 13 Konvencije o međunarodnom civilnom zrakoplovstvu (˝Čikaške konvencije˝) i Dokumentom ICAO broj 9756, u cilju utvrđivanja uzroka nesreće i konačnog cilja sprečavanja nesreća ili incidenata, a ne određivanje bilo čije krivice ili odgovornosti.

U nesreći su poginuli osmogodišnji Arman Hadžiomerović, brat i sestra Luka (8) i Lana (11) Lovrić, mladić Muhamed Sipović i pilot Ivan Karačić.

Nesreća se dogodila tokom panoramskog leta u okviru manifestacije “Dani otvorenih vrata” pod nazivom “Let iznad Mostara” koju su organizirali Aeroklub Mostar 1949 i Aerodrom Mostar.