Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Okončana rekonstrukcija savskog nasipa u Prudu, uskoro i u Tursinovcu

nasip_sava_prud

Pri kraju je rekonstrukcija dviju dionica odbrambenog nasipa na rijeci Savi, na poplavnim područjima odžačke i srednje Posavine.

Završena je rekonstrukcija nasipa dugog tri kilometra, na dionici Prud, a to se uskoro očekuje i na dionici Tursinovac, gdje je nasip dug 3,2 kilometra.

– Tako će 6,2 kilometara savskog odbrambenog nasipa dostići potrebno zaštitno nadvišenje od 1,2 metra u odnosu na stogodišnje velike vode te rijeke. Samo nadvišenje podrazumijevalo je jačanje tijela nasipa i sigurnosti od plavljenja branjenog područja – rekao je za Fenu rukovodilac sektora za upravljanje vodama u Agenciji za vodno područje rijeke Save Almir Prljača.

Ta agencija vlastitim novcem uskoro počinje rekonstrukciju bosanskog nasipa, koji se kao nastavak savskog, proteže na lijevoj obali, uz rijeku Bosnu.

Rekonstrukcija savskih dionica finansirana je novcem iz projekta Svjetske banke hitnog oporavka od poplava, a dijelom i novcem Agencije.

Urađena je, kaže Prljača, projektna dokumentacija za rekonstrukciju 30 kilometara savskih nasipa koji nemaju potrebno nadvišenje.

Savski nasipi rađeni su u više navrata tokom prošlog vijeka, različite su visine i bez odgovarajućeg zaštitnog rješenja definiranog jednim projektom iz 70-ih godina, prema kojem svi moraju imati nadvišenje od 1,2 metara u odnosu na stogodišnje vode Save.

Prljača kaže da su kod IPA projekta hitnog oporavka nakon katastrofalnih poplava u BiH 2014. godine, nominirane četiri dionice odbramenog nasipa duge ukupno 16 kilometara.

Osim nasipa uz rijeku Bosnu, za rekonstrukciju je preostala još jedna dionica i planirano je da se nominira i realizira u projektu sa Svjetskom bankom.

Kada su Bosnu i Hercegovinu pogodile nezapamćene poplave u maju 2014. godine, na području Pruda se voda prelila preko nasipa na Savi jer nije bilo potrebnog zaštitnog nadvišenja, pa je stihija prodrla u branjeno područje.