Okončani protesti boraca u Srebreniku, saobraćaj opet u funkciji

BiH

borcizakon

Saobraćaj na magistralnom putu M-1.8 Tuzla Orašje u mjestu Srebrenik u funkciji je nakon što su okončani protesti ratih veterana, saopćeno je iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BiHAMK), javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon što nije ispunjen njihov zahtjev za održavanje sjednice Zajedničke komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u dva doma Parlamenta FBiH, ratni veterani koji su se jutros okupili pred zgradom federalnog Parlamenta u Sarajevu poručili su da će od 13 sati početi sa blokadama saobraćajnica u Federaciji BiH.

Kako je nedugo nakon toga za AA potvrđeno iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK), blokiran je saobraćaj na magistralnom putu M-1.8 Tuzla – Orašje u Srebreniku i na autoputu A-1 pred graničnim prijelazom Bijača.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova Jasenko Tufekčić ranije danas kazao je medijima da je za četvrtak u 14 sati zakazao sjednicu te komisije. na toj sjednici bi trebao biti razmotren tekst zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica te svi amandmani na taj zakonski tekst usvojeni u Predstavničkom i Domu naroda.

Rekao je i da će nakon sjedice Komisije biti održani sastanci s predstavnicima Parlamenta i Vlade FBiH o daljoj proceduri pomenutog zakona, čija primjena bi, ukoliko zakon stupi na snagu, trebala početi od 1. januara 2019. godine.

Predstavnici ratnih veterana, međutim, tražili su održavanje sjednice Komisije najkasnije do sutra, na šta nisu dobili odgovor.

Više stotina nezadovoljnih pripadnika boračke populacije blokiralo je neke od najvažnijih putnih komunikacija u Federaciji BiH krajem februara ove godine.