Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Okrugli sto o uvođenju novih tehnologija u izborni proces

OkruglistolNT333

Okrugli sto o temi “Analiza stanja i predlaganje modaliteta uvođenja novih tehnologija u izborni proces u Bosni i Hercegovini“ organiziran je danas u glavnom gradu BiH.

Organizatori su Interresorna radna grupa za analizu stanja i predlaganje modaliteta uvođenja novih tehnologija u izborni proces u BiH, uz podršku Vijeća Europe i uz administrativnu podršku Udruženja izbornih zvaničnika BiH.

Okupljeno je više od 80 učesnika i predstavnika entiteskih i državnih institucija, predstavnika općinskih i gradskih izbornih komisija, izborni eksperti iz zemlje i inoostranstva, predstavnici političkih stranaka, nevladinog sektora i poslovnih subjekata.

Cilj skupa je bila javna diskusija, prezentacija, diseminacija i dobijanje mišljenja javnosti o vrsti, načinu i tempu uvođenja novih tehnologija u izborni proces u BiH. Imajući u vidu najširi javni interes za uvođenje informacionih tehnologija u izborni proces, učesnici su istakli potrebu primjene informatičkih tehnologija u sve faze izbornog procesa.

Na okruglom stolu obratili su se predsjednica Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Irena Hadžiabdić, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak, član Centralne izborne komisije BiH i predsjedavajući Interresorne radne grupe Suad Arnautović, IT ekspert iz International IDEA iz Stokholma Peter Wolf, predstavnici Agencije za identifikacione dokumente, evidencije i razmjenu podataka (IDDEEA), predstavnici Ministarstva komunikacija i prometa BiH, predstavnici Ministarstva vanjskih poslova BiH, opštinskih izbornih komisija Vlasenica, Orašje, Bijeljina, Kalesija, Stari Grad Sarajevo, Mostar, Breza, Rogatica, kao i i predstavnica Insert d.o.o. koja je predstavila modul za glasanje slijepih.

Ključna preporuka ovog skupa je da je potrebno da Parlamentarna skupština hitno razmotri i usvoji Strategiju za primjenu novih tehnologija u izbornom procesu u BiH, saopćeno je iz Centralne izborne komisije BiH.