Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Okupljanje u Mostaru: Novinari se prebijaju u totalitarnim sistemima (FOTO)

novinari mostar protesno okupljanje

Četrdesetak novinara koji novinarski hljeb zarađuju radeći u Mostaru i Hercegovini danas su se okupili na Trgu Rondo u Mostaru, odakle su se protestvujući zaputili ka Španskog trgu u Mostaru.

Podsjetili su na generalno loš status novinara u cijeloj istočnoj Evropi, a posebno u Bosni i Hercegovini. Predsjednik mostarskog udruženja Faruk Kajtaz podsjetio je na niz napada na predstavnike medija, pozivajući novinare na jedinstvo i solidarnost, jer jekako je rekao idealan momenat za to.

Najavio je eksplozivnu izbornu kampanju, dodajući da se pribojava za novinare tokom njezinog trajanja. Javnosti je poručio da se novinari moraju respektovati.

Politolog i novinar Husein Oručević podsjetio je na loše finansijsko stanje u medijima, kazavši da je to problem koji dovodi do toga da politika lakše utječe na medije i njihov rad. Posebno ga je, rekao je, obradovalo to što su danas na protest došli novinari svih generacija u gradu na Neretvi.

Kolegica Vera Soldo podsjetila je na prebijanja novinara u totalitarnim sistemima, koji su za nama, ističući da se iskreno nada da je to vrijeme prošlo kad je BiH u pitanju.

– Novinari nisu mete. Mi smo ljudi koji rade svoj posao, poručila je Soldo.