Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Agencija za javne nabavke BiH

Olakšane procedure javnih nabavki, odmah su primijećene zloupotrebe

korona

Iz Agencije su pozvali sve one koje imaju informaciju o potencijalnim opisanim zloupotrabama da iste prijave Agenciji za javne nabave BiH

Agencija za javne nabavke BiH upozorila je kako je primijećeno da neka ugovorna tijela zlorabe trenutnu situaciju kako bi dogovarali nabavke koje se ne mogu dovesti u izravnu svezu s mjerama neophodnim za sprječavanje širenja i ublažavanje posljedica koronavirusa, javlja Fena.

Iz Agencija za javne nabavke BiH podsjećaju da je 17. 3. ta agencija, u konsultaciji i uz suglasnost Vijeća ministara BiH, izdala priopćenje koje se odnosi na javne nabavke neophodne za sprječavanje širenja i ublažavanje posljedica epidemije koronavirusa.

U tom tumačenju navodi se da se pregovarački postupak bez objave obavijesti o nabavi može koristiti zbog više sile, te članak 10. stavak (1) točku b) Zakona o javnim nabavkama BiH, prema kojem javna nabava može biti izuzeta od primjene Zakona zbog posebnih mjera sigurnosti u slučajevima izuzetne nužde.

Međutim, u posljednje vrijeme primijećene su određene zlouporabe izdanog priopćenja s pratećim tumačenjem Zakona, odnosno nabavke koje se ne mogu dovesti u izravnu svezu s mjerama neophodnim za sprječavanje širenja i ublažavanje posljedica koronavirusa

“U tom smislu, najozbiljnije upozoravamo sva ugovorna tijela u BiH i njihove rukovoditelje da ne čine spomenute zlouporabe, jer će u suprotnom protiv ugovornih tijela i odgovornih osoba biti odmah podnesene prekršajne i kaznene prijave”, upozorili su iz Agencija za javne nabavke BiH.

Iz Agencije su pozvali sve one koje imaju informaciju o potencijalnim opisanim zloupotrabama da iste prijave Agenciji za javne nabave BiH na e-mail: kontakt@javnenabavke.gov.ba. Te prijave mogu biti podnesene anonimno bez otkrivanja identiteta prijavitelja.