hladni val

Oluja koja je “zaledila” Španiju seli ka nama, Sladić upozorava: Stižu hladni dani

sladic

Zbog Filomene je u Madridu pala nezapamćena količina snijega, a temperatura se spuštala i do rekordnih -36 stepeni

Oluja Filomena zbog koje je prošle nedelje Madrid bio paralisan snijegom, seli se preko Sredozemlja, već je zahvatila istočne dijelove Balkana i nastavlja preko BiH prema Grčkoj i Turskoj.

Zbog Filomene je u Madridu pala nezapamćena količina snijega, a temperatura se spuštala i do rekordnih -36 stepeni.

Bio je to prvi snijeg u Madridu za posljednjih 10 godina, a napadalo ga je oko pola metra. Toliko snijega glavni grad Španije nije zabilježio u posljednjih 50 godina. Istovremeno je na Gibraltaru za samo dva dana pala mjesečna količina kiše.

Meteorološkinja i kolumnistkinja hrvatskog portala Index Dunja Maz kaže da se posljednjih godina uvrežilo pravilo da se uragani preimenuju i kada kao vantropski cikloni dolaze u Evopu, a imena im daju zemlje koje se prve nađu na njihovom udaru.

“Ali, zvali mi taj ciklon Filomena ili ne, činjenica je da je to isti sistem, iako je u međuvremenu, prolaskom kroz Sredozemlje, doživio nekoliko promjena. On je sada došao do Jonskog i Egejskog mora i nastavlja dalje prema istoku. Tim krajevima, prvenstveno Turskoj, ali i dijelu Grčke, donijeće neuobičajene padavine”, kaže Dunja Mraz.

Dodaje da su to relativno neuobičajene situacije za ovaj dio svijeta, ali podsjeća da je posljednjih zima već bilo snažnih oluja koje su donijele nezapamćen snijeg u južne dijelove Evrope, pa i do sjevera Afrike.

Dunja Mraz navodi da će premještanje ovog ciklonalnog sistema prema istoku sa zapada prouzrokovati povlačenje hladnog vazduha sa sjevera, iz polarnog kruga, prema jugu, i da se taj izrazito hladan ledeni talas očekuje i u Hrvatskoj.

Sladić: Pred nama ledeni dani, popuštanje hladnoće sredinom sedmice

Meterolog Face TV Nedim Sladić navodi da nam se danas po visini sa sjevera kontinenta spušta hladna zračna masa porijeklom sa Arktika.

Visinska dolina i pripadajući visinski centar se sa sjevera kontinenta premješta prema jugoistoku Europe uz pritjecaj vlažnog i nestabilnog zraka, a u prizemlju preko naše zemlje danas će se premjestiti oslabljena fronta zbog koje se od sredine dana očekuju slabe snježne padavine, najprije na sjeverozapadu, a poslijepodne i na prostoru centralne, istočne, jugoistočne Bosne i u sjevernoj i sjeveroistočnoj Hercegovini.

Padavine su slabe i većinom padavinski sistem se drži Dinarida.

Približavanje hladne fronte prema BiH

Padavine će do ranih večernjih sati prestati u većem dijelu zemlje. Suho izgledno na krajnjem sjeveru i sjeveroistoku zemlje i na jugu Hercegovine. Prema kraju dana smanjenje naoblake od sjeverozapada proširit će se u večernjim satima i na cijelu zemlju. Upravo vedrija noć sa srijede na četvrtak uz postojeći snježni pokrivač i slab vjetar bit će recept za brže i snažnije ohlađivanje podloge, pa će sutrašnja noć biti dosta hladna, a temperature se u nizinama često spuštaju i ispod -5, u centralnim područjima i do -10, na planinama i ispod -10 °C.

Uvod je ovo u hladan period pred nama koji će kulminirati drugog dana vikenda kada očekujemo vrhunac ovog hladnog vala, a nerijetko će temperature zraka biti u cjelodnevnom minusu, što naročito vrijedi za centralnu i istočnu Bosnu.

U četvrtak nastavlja se nestabilno vrijeme usljed kruženja vlažnog i nestabilnog zraka sa sjeveroistoka u sjeverozapadnom strujanju (zadnja strana ciklonalnog sistema), a u prizemlju se premješta nova fronta preko naše zemlje. Visinska dolina sa pripadajućim visinskim centrom se premješta prema Crnom moru i zahvata jugoistok Europe. Prema kraju dana porast atmosferskog pritiska usljed guranja polja povišenog tlaka zraka prema centralnoj Europi iz oblasti istočnog Atlantika uslovit će prestanak padavina i nagovijestiti postepeno nešto stabilnije vremenske prilike, mada neće biti potpuno stabilno ni za dane vikenda kako će i dalje sa sjevernim vjetrom po visini biti uplitaja vlage, što naročito vrijedi za subotu. Pred svitanje novo naoblačenje sa sjevera proširit će se prema jugu, pri čemu do sjevera Hercegovine padavine su u obliku snijega, a u južnoj Hercegovini u obliku susnježice, a nije isključen ni slab snijeg. Prema kraju dana padavine prestaju u većem dijelu zemlje, a snijeg još propadiva u centralnim i jugoistočnim planinskim područjima. S jačanjem pritiska zraka u petak bit će gradijenta koji će usloviti umjerenu buru.

Ona će rastjerati oblake u južnoj Hercegovini i na zapadu Bosne pa se prognozira sunčano vrijeme, a u većem dijelu Bosne i sjeverne Hercegovine pretežno oblačno vrijeme. Rijetko može propadivati slab snijeg u centralnim područjima Bosne.

Vikend donosi zanimljiv rasplet događaja. Visinski centar ciklone u nedjelju smjestit će se nad Crno more i u blizini obala sjeverne Turske, a sa zadnje strane sistema počet će pritjecati još hladnija zračna masa iz oblasti Sibira prema Balkanskom poluostrvu, pa se tokom vikenda očekuju najniže temperature zraka u dosadašnjem toku zime. Visinska ciklona nad Crnim morem u kombinaciji sa vjetrom Poyrazom (sjeveroistočnjak) sjeveru Turske obezbjedit će tokom vikenda i početkom iduće sedmice tzv. “Black Sea Snow Effect”, odnosno sličan efekat koji se viđa na Velikim jezerima u SAD-u. Zbog toga će biti obilnijih snježnih padavina s kojim nerijetko može se stvoriti deblji snježni pokrivač, pa bismo mogli uskoro gledati zametena područja sjeverne Turske, naročito blizu Crnog mora, a snijega će biti i u Istanbulu.

Subota nama i dalje donosi porast tlaka zraka, ali i dalje po visini sjevernim strujanjem pristiže vlažan zrak. Stoga se očekuje oblačno i hladno vrijeme u većem dijelu Bosne, a slab snijeg moguć je u sjeveroistočnim, istočnim i centralnim područjima Bosne. Sunčanije u južnoj Hercegovini. Prema kraju dana smanjenje naoblake u većem dijelu zemlje.

Nedjelja donosi smještaj polja povišenog tlaka nad našu zemlju s kojim se očekuju stabilne vremenske prilike i suho vrijeme, a po visini se zadržava suh zrak pa se padavine ne očekuju.

U takvim okolnostima može biti niske naoblake po kotlinama i uz riječne tokove centralne i istočne Bosne. Početkom sedmice očekuje se preokret na polju strujanja s kojim u naše krajeve počinje prodirati sve topliji zrak, budući da polje anticiklone odmiče prema jugoistoku, a prema utorku postepeno je tlak zraka u padu. U pogledu temperatura očekuju nas ledeni dani u centralnim i istočnim područjima Bosne, odnosno dani u kojima temperatura ne prelazi 0 °C ni tokom najtoplijeg dijela dana. Najniže temperature prognoziraju se u dane vikenda. Od vedrine u noći na nedjelju zavisit će i temperature zraka koje bi se trenutno kretale prema prognoznim modelima između -14 u centralnim predjelima i -7 °C u sjevernim, na najvišim planinama lokalno do -17, na jugu od -7 do -4, a dnevne od -5 do -1, na jugu do 2 °C. Izgledno je zasad da veće vedrine nema, pa bi nas niska naoblaka potencijalno spasila većih minusa. Od četvrtka do subote, jutarnje temperature zraka većinom su od -10 do -3, na jugu do 1, a dnevne od -4 do 1, na jugu do 5 °C