Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Ombudsmeni BiH ukazali na važnost ostvarivanja prava žrtava torture

26/06/2017

Ombudsmeni BiH na Međunarodni dan podrške žrtavama torture, ukazali su na važnost ostvarivanja prava žrtava torture, ali i potrebu uspostave preventivnog mehanizma u BiH, koji će vršiti posjete ustanovama u kojima se nalaze osobe lišene slobode.

Bez obzira na činjenicu da su organi vlasti u BiH u posljednjih šest godina poduzimali određene mjere i aktivnosti radi formiranja navedenog mehanizma, ombudsmeni su posebno zabrinuti činjenicom da on do danas nije uspostavljen.

Naime do danas nije usvojena zakonska odredba koja bi omogućila ombudsmenima uspostavu preventivnog mehanizma u okviru ove institucije, te podsjećaju da je BiH u oktobru 2008. godine ratifikovala Opcioni protokol uz Konvenciju protiv torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni i postupaka, koji je donijela Generalna skupština Ujedinjenih nacija.

Time je, kako naglašavaju, predviđena obaveza da sve države potpisnice uspostave ili odrede jedno ili više tijela na nacionalnom nivou.

– Cilj djelovanja preventivnog mehanizma je da kontinuiranim posjetama u ustanovama za zadržavanje osoba lišenih slobode (npr. zatvori, policijske stanice, psihijatrijske bolnice, psihijatrijska odjeljenja u općim bolnicama, kliničkim centrima, ustanove socijalne zaštite, centri za azil) djeluje preventivno i spriječi torturu, redovno provjerava tretman osoba lišenih slobode, daje preporuke nadležnim organima s ciljem poboljšanja tretmana i položaja osoba lišenih slobode i da se spriječe tortura, surovi, neljudski ili ponižavajući postupci i kažnjavanje, uzimajući u obzir relevantne norme UN-a, te podnosi prijedloge i daje mišljenja u vezi s važećim ili predloženim zakonima – navedeno je u saopćenju ombudsmena BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.