Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ombudsmeni: Neutralni nazivi za ulice i javne ustanove

BiH

Sarajevska Ferhadija kao modna pista

Ombudsmeni za ljudska prava Bosne i Hercegovine razmatrali su pitanje naziva ulica, javnih ustanova i uopšte korištenje uvredljivih simbola, imena i asocijacija u javnosti.

Podsjećaju da je čl. 2, stav 4, Ustava Bosne i Hercegovine propisano da sva lica u Bosni i Hercegovini uživaju prava i slobode predviđene Ustavom Bosne i Hercegovine ili međunarodnim sporazumima bez diskriminacije po bilo kojem osnovu.

– Potpuno uvažavajući slobodu izražavanja i opredjeljenja u pogledu evociranja pojedinih istorijskih događaja, Ombudsmeni za ljudska prava Bosne i Hercegovine zauzeli su jedinstven stav da je potrebno preduzeti sve mjere kojim će se nadležne institucije i odgovorna lica u najvećoj mogućoj mjeri uzdržati od davanja imena ulicama, javnim ustanovama ili uopšte korištenja simbola u javnoj komunikaciji, koji mogu biti uvredljivi za bilo koju etničku zajednicu ili grupu u Bosni i Hercegovini – ističe se u saopćenju Ombdusmena.

Ombudsmeni, imajući u vidu kompleksnu etničku i političku strukturu Bosne i Hercegovine, pozivaju na veći stepen korištenja neutralnih naziva, prihvatljivih, kako ističu, za sve strane, kako se isti ne bi doživjeli kao provokacija, a u cilju uspostavljanja većeg stepena stabilnosti, uvažavanja i tolerancije.