BiH

reakcija

Omladinski pokret “Revolt” osuđuje uznemiravanje i prijetnje prema LGBT osobama

15/03/2019

Ističu da su ljudska prava i slobode zaštićeni Ustavom Bosne i Hercegovine kao najvišim pravnim aktom jedne države, ali i zakonima kantona i države

Omladinski pokret “Revolt” osuđuje uznemiravanje i prijetnje prema LGBT osobama, učesnicima te organizatorima festivala “Merlinka”, kao i današnji vandalizam i skrnavljenje kuće Ismeta Mujezinovića.

Ističu da ovakav vid ponašanja nije samo napad na LGBT populaciju, nego na sve mlade osobe koje se ne boje različitosti.

– Ne želimo da se u Tuzli desi ono što se desilo u Sarajevu 2008. i 2014. godine kada je izostala adekvatna reakcija države i svih njenih institucija. Zato zahtijevamo od nadležnih da poduzmu sve radnje kako bi se vandalizam i mržnja prema drugom i drugačijem u potpunosti iskorijenila – navodi se u saopćenju “Revolta”.

Ističu da su ljudska prava i slobode zaštićeni Ustavom Bosne i Hercegovine kao najvišim pravnim aktom jedne države, ali i zakonima kantona i države. Naglašavaju da niti jedan građanin i niti jedna građanka ne smije biti suočen sa mržnjom ili nasiljem po bilo kojem osnovu.

– Mi smo grad ljubavi, tolerancije i prihvatanja, s toga ne dozvolimo da neznanje i neinformiranost utiču na ono što Tuzlu čini Tuzlom. Našim prijateljima iz Tuzlanskog otvorenog centra poručujemo da nisu sami i da ćemo se zajedno boriti protiv zločina iz mržnje, nasilja i svih oblika diskriminacije – navodi se u saopćenju.

Zahtijevaju da privedu odgovorne za javne prijetnje i crtanje uvredljivih poruka.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.