Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SABNOR BiH

“Onaj ko zabranjuje obilježavanje antifašističkog naslijeđa, sebe je svrstao na stranu fašizma”

sabnor bih
SABNOR BiH

Iz SABNOR-a navode kako takvi potezi mogu izazvati ozbiljne posljedice, te stoga zahtijevaju od državnih organa da po hitnom postupku održe sjednice na kojima će se raspravljati o , kako su naveli, ”fašizaciji bosanskohercegovačkog društva i državnom odgovoru na te pojave”

Savez antifašista i boraca narodnoosolobodilačkog rata (SABNOR) BiH oglasio se u petak saopćenjem za javnost u kojem izražava negodovanje zbog odluke policije Republike Srpske iz Mrkonjić Grada o zabrani obilježavanja 80. godišnjice Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a u tom gradu.

U SABNOR-u BiH smatraju kako je navedeni razlog o nemogućnosti garantiranja sigurnosti iskonstruiran te da se radi isključivo o političkoj odluci.

”Još prije petnaestak dana predsjednik tog entiteta nagovijestio je ovakvu mogućnost pišući s nevjerovatnim omalovažavanjem o ovom značajnom istorijskom događaju, ali i vrijeđajući sve one koji poštuju istorijske činjenice ove zemlje (…) Istovremeno, valja reći da onaj koji zabranjuje obilježavanje antifašističkog naslijeđa ove zemlje sam je tim činom izabrao drugu stranu i sebe svrstao na stranu fašizma”, navodi se u saopćenju.

Iz SABNOR-a navode kako takvi potezi mogu izazvati ozbiljne posljedice, te stoga zahtijevaju od državnih organa da po hitnom postupku održe sjednice na kojima će se raspravljati o , kako su naveli, ”fašizaciji bosanskohercegovačkog društva i državnom odgovoru na te pojave”.

Također, istaknuli su kako će preko svoje evropske i svjetske asocijacije tražiti određene mjere prema nositeljima ovakvih politika u BiH.