Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

OO SDP BiH Jablanica predstavio izborni program

nermin niksic krug 99

Općinski odbor SDP BiH Jablanica predstavio je svoj izborni program za predstojeće lokalne izbore na Programskoj konvenciji održanoj sinoć u Kino dvorani u Jablanici.

Konvenciji su, osim građana i simpatizera SDP-a, prisustvovali i najveći zvaničnici te stranke, predstavnici SDP-a HNŽ-a, kao i Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH.

Damir Šabanović, domaćin Konvencije i predsjednik OO SDP BiH Jablanica, predstavljajući program u svom je izlaganju kazao kako je OO SDP BiH Jablanica, uz uvažavanje svih aspekata društvenog života, dugo radio na izradi Izbornog programa za predstojeće izbore te kako može slobodno ustvrditi da imaju dokument vrijedan pažnje i povjerenja građana.

Prisutnima su se također obratili i predsjednik FOM SDP BiH HNŽ-a Ismet Lulić, predsjednik ŽO SDP BiH HNŽ-a Zoran Mikulić, podpredsjednica SDP BiH Lana Prlić, generalni tajnik Irfan Čengić, kao i predsjednik Socijaldemokratske partije Nermin Nikšić.

Nikšić je u izjavi za Fenu, kazao kako je SDP ovih dana u jednoj intenzivnoj aktivnosti, kroz predizborne konvencije predstavljanja izbornog programa njihovih lokalnih organizacija.

– Za razliku od prethodnih izbornih ciklusa, za ove lokalne izbore SDP je pripremio jedan okvirni program na nivou SDP-a Bosne i Hercegovine, koji je rezultat širokog kruga konsultacija sa velikim brojem građana Bosne i Hercegovine, iz kojeg onda naše lokalne organizacije crpe teme za svoj program dodavajući ono što oni vidi kao specifičnosti u zavisnosti od lokalne sredine u kojoj se nalaze. Siguran sam da kada bi se građani opredjeljivali samo prema programu i onome što imaju ponuditi političke partije, da bi SDP bio jedina partija koja ima ozbiljan program, ali sam sasvim svjestan i realan da to nije opredjeljujući ključni faktor na osnovu kojeg građani daju povjerenje određenim političkim partijama, pogotovo kada su upitanju lokalni izbori, kazao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH.

Istaknuo je kako se danas skoro u svim sredinama lokalne vlasti brane na taj način da nije u njihovoj nadležnosti problem zapošljavanja, no da po svim anketama građani najveći prioritet daju zapošljavanju.

– Otvaranje radnih mjesta nije isključiva nadležnost lokalne zajednice, ali im nije zabranjeno da stvaraju povoljne poslovne uslove i poslovni ambijent za zapošljavanje što većeg broja građana u toj lokalnoj sredini, kazao je Nikšić te dodao kako pored spomenutog, program njihove stranke bavi se i ostalim značajnim tačkama počevši od infrastrukture, socijalnih davanja pa do kulture i sporta što i jeste jedna od nadležnosti lokalnih sredina.

Na pitanje novinara o očekivanjima od lokalnih izbora, predsjednik SDP-a BiH kazao je kako su postavili sebi ambiciozne ciljeve, te da uz mjesta gdje imaju aktuelne načelnike općina, pokušaju osigurati načelničke pozicije u još nekoliko sredina.

– Obzirom da smo večeras u Jablanici, moram naglasiti da u ovoj općini SDP tradicionalno ostvaruje dobre rezultate i nadam se i očekujem da će ove godine naša organizacija svojim aktivnostima i svojim kandidatom kojeg je ponudila za načelnika ozbiljno, da ugrozi aktuelnu vlast, kazao je Nikšić.

U razgovoru za Fenu, Nikšić je kazao kako je zvanični kandidat SDP-a za poziciju načelnika općine Jablanica Damir Šabanovići, aktuelni predsjedavajući Vijeća te općine.

Šabanović je, pak, kazao kako je upravo sinoćnja konvencija organizirana kako bi svojim članovima ponudili i predstavili izborni program za 2016. godinu.

– Izborni program se sastoji od nekoliko vrlo važnih segmenata a tiču se prije svega privrede, socijalne politike, obrazovanja, kulture i sporta, te rada općinske administracije, kao i infrastrukture i prostorne okoline, sigurnosti i suradnje s orgnizacijama civilnog društva, kazao je Šabanović.

Na pitanje novinara koja je to okosnica programa kojom žele pridobiti glasače, Šabanović je kazao kako je to prvenstveno privreda i zapošljavanje.

Pored spomenutog, Šabanović se također složio s izjavom predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića, u tome kako je isprika aktuelnih načelnika to da oni nisu nadležni za otvaranje novih radnih mjesta, no kako kaže Šabanović, niko im nije zabranio da pronađu i privuku investitore i stvore povoljan poslovni ambijent, te da na taj način indirektno otvaraju nova radna mjesta.