Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Opća bolnica dobila MRI i CT aparat: Liste čekanja će biti smanjene

opca bolnica mri i ct

Na Odjeljenju za radiološku dijagnostiku u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu danas je puštena u rad nova medicinska oprema – aparat za magnetnu rezonancu (MRI) i CT aparat, javlja Anadolu Agency (AA).

Novi aparat za magnetnu rezonancu je jačine 1,5 Tesla. Ovo je drugi uređaj za magnetsku rezonancu u Općoj bolnici i u velikoj će mjeri smanjiti liste čekanja za preglede i poboljšati mogućnosti dijagnostičkih pretraga.

Novi CT aparat posjeduje programe koji pored dosadašnje dijagnostike omogućavaju širenje spektra usluga, vremensko skraćenje pregleda, kao i smanjanje doze zračenja prilikom snimanja. Finansijska sredstva za ovu investiciju obezbijedila je Vlada Kantona Sarajevo.

Današnje puštanje u rad aparata, prema riječima direktora te zdravstvene ustanove Zlatka Kravića, samo je niz aktivnosti koje ova bolnica sprovodi u posljednje dvije godine.

“Uradili smo mnogo stvari ali nisu bile za presjecanje vrpce jer su to stvari koje mi kontinuirano radimo. Najveću investiciju koju smo imali, osim ovih aparata, jeste promjena prozora na etažama gdje se nalaze pacijenti. To je preko 1,5 KM investicije”, pojasnio je Kravić.

Nabavili su i nove sterilizatore, krevete, aparate za mjerenje dubine oka, mikroskope…

“Posljednji projekat, na kojem sad radimo, je rekonstrukcija porođajnog odjeljenja gdje ćemo u okviru ovog odjeljenja napraviti nove porođajne sale i novu operacionu salu. Ta operaciona sala će biti za tzv. brze porode. Još jedan projekat na koji sam posebno ponosan jeste pedijatrija, koja se trenutno radi i ona će pomoći da se pedijatrijska služba malo rasteriti. A najvažnija stvar kod formiranja te padijatrije jeste da će sav kadar doći sa strane. Kadar ćemo obezbijediti, dijelom iz RS-a, a dijelom iz susjednih gradova gdje postoji višak pedijatrijskih kadrova”, izjavio je Kravić.

Govorio je i o aparatima koji su danas pušteni u rad kazavši da će uz pomoć njih biti smanjene liste čekanje.

“Ja vam garantujem da se duže od tri mjeseca neće čekati za magnetnu rezonancu. Sada se u prosjeku čeka 7,5 mjeseci. Za CT se čeka tri mjeseca. Ali, ne čekaju svi. U medicini moramo napraviti prioritet. Ne mogu ja pacijenta koji ima karcinom debelog crijeva pustiti da čeka sedam mjeseci”, pojasnio je Kravić.

Ministrica zdravstva KS-a Zilha Ademaj potvrdila je da su sredstva za nabavku ovih aparata osigurana iz budžeta.

“Radi se o vrijednosti od 2,7 miliona KM. Glavni cilj je bio da se rasterete liste čekanja jer su nama pacijenti znali čekati i po pet, šest i sedam mjeseci. Sada ćemo, sa ovom opremom, te liste čekanja značajno smanjiti, a možda i eliminirati”, poručila je Ademaj.

Izrazila je nadu da će u narednom periodu bitno smanjiti liste čekanja i građanima omogućiti da dijagnozu dobiju što je moguće prije.

Danas je otvorena i opservacija sa dnevnom bolnicom koja je opremljena modernom opremom za praćenje vitalnih funkcija pacijenata.