BiH

Općina Centar mogla bi platiti građanima milion KM odštete zbog ujeda pasa

28/07/2016

U sarajevskoj Općini Centar održan je sastanak općinskog rukovodstva i vijećnika sa predstavnicima gradske i kantonalne vlasti i nevladinog sektora na kojem je razmatran problem rješavanja pasa lutalica, piše novinska agencija Patria.

Općinu Centar do sada je zbog ujeda pasa lutalica tužilo 58 građana. Svako od njih traži odštetu između 10 i 50 hiljada KM, što bi u konačnici moglo biti više od milion KM ukoliko građani dobiju sve tužbe.

Čedomir Lukić, ministar prostornog uređenja Vlade KS rekao je da je formiran higijenski servis u okviru javnog komunalnog preduzeća „Rad“, koji sarađuje sa veterinarskim stanicama i Veterinarskim fakultetom, ali da se to pokazalo nedovoljnim za rješavanje ovog problema.

Na sastanku su iznesene brojne primjedbe, prijedlozi i sugestije te je zaključeno da dosadašnja rješenja nisu zadovoljavajuća i da se u skladu sa Zakonom o zaštiti dobrobiti životinja moraju što prije naći nova efikasnija rješenja.

Sa sastanka je upućena zajednička inicijativa premijeru Kantona Sarajevo Elmedinu Konakoviću i predsjedavajućoj Skupštine KS Ani Babić da u najkraćem mogućem roku organizuju sastanak na temu rješavanja problematike pasa lutalica i eventualne izmjene prateće zakonske legislative.

Sastanku bi trebali osim rukovodstva Kantona prisustvovati gradonačelnik Sarajeva, općinski načelnici i predsjedavajući općinskih vijeća Kantona Sarajevo, pravobranicoi, predstavnici javnih komunalnih preduzeća te nevladinog sektora. Od predsjedavajuće Skupštine KS zatraženo je da sazove tematsku sjednicu na kojoj bi se našlo rješenje za ovaj gorući problem.

Komentari