Uništenje parka

Općina Centar prodaje Hastahanu Centralnoj banci BiH za 4,7 miliona KM

Hastahana park 2

Zemljište se prodaje po cijeni od 2.167 KM po kvadratu

Općina Centar Sarajevo namjerava Centralnoj banci prodati zemljište i park Hastahana na Marijin Dvoru u Sarajevu. Prijedlog ove odluke stavljen je na dnevni red sjednice zakazane za 18. novembar, objavio je Žurnal.

Zemljište se prodaje po cijeni od 2.167 KM po kvadratu. Ta cijena uključuje zemljište ispod objekta površine 1.100 metara kvadratnih. Dvije hiljade KM procijenjen je kvadrat zemljište koje služi za redovnu upotrebu objekta, površine hiljadu i 190 kvadrata. Na taj način Općina Centar planira inkasirati četiri miliona 764 hiljade KM!

Prijedlog odluke precizira da godinu dana od izdavanja odobrenja za gradnju bude gotov najveći dio radova na građevini, a cijela zgrada u roku od 3 do 5 godina.

Žurnal je već pisao o namjeri Općine Centar da ovo zemljište proda upravo Centralnoj banci BiH.

Upravno vijeće Centralne banke BiH u julu 2018. godine donijelo je Odluku o pokretanju postupka kupovine zemljišta za izgradnju poslovnog prostora. Odluka podrazumijeva iznos od 4 miliona i 550 hiljada maraka bez PDV-a, što je vrlo blizu cijene Hastahane!

Samo zemljište, iako je kupljeno prije više od 15 godina, zvanično je uknjiženo na Općinu Centar tek u oktobru 2015. godinu. Tada se i ponovo aktuelizirala priča o rekonstrukciji Hastahane. Spominjalo se i da će se na ovom lokalitetu graditi zgrada Vlade Federacije BiH. Ni od toga nije bilo ništa.