Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Općina Centar uplatila sredstva za sanaciju klizišta na Soukbunaru

soukbunar kliziste trebevicka1

Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević, nakon što je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo na objavljenom javnom pozivu odabrao firmu “GPI” d.o.o. iz Konjica za izvođača radova na sanaciji klizišta u ulici Soukbunar 136, izdao je nalog da se sredstva u iznosu od 120.820 KM uplate za realizaciju projekta.

Institut za geotehniku i geologiju Građevinskog fakulteta u Sarajevu uradio je glavni projekt sanacije klizišta na spomenutom lokalitetu, kojeg je također finansirala Općina Centar u iznosu od 15.200 KM.

U projektu je navedeno da su uzroci pojave klizišta sastav stijena koje su podložne procesu raspadanja, veliki nagib zemljišta, te podzemne vode. Stoga je potrebno izgraditi potpornu konstrukciju sačinjenu od tri zida.

Iznad saobraćajnice će biti izgrađen armirano-betonski zid dužine 13,5 metara i gabionski zid dužine 26 metara, dok je ispod saobraćajnice planirana izgradnja armirano-betonskog zida dužine 36 metara. Predviđena je i ugradnja drenažnih cijevi za adekvatnu odvodnju podzemnih voda, te slivnika za odvodnju površinskih voda.

Na kraju radova će biti sanirana saobraćajnica, a tom prilikom će biti postavljeno gotovo 280 metara kvadratnih novog asfalta, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo.