Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Općina Čitluk im uzela novac, a koncesiju ne da

citluk

Euforija oko sadnje smilja već je neko vrijeme prisutna u Hercegovini. No, ona nije dugo držala Nikolu Gagru i njegovog sina Darija koji su se htjeli ozbiljno baviti time, ali su odustali od te ideje.

A za to je, tvrde, kriva općinska vlast koja ih je svojim opstrukcijama natjerala da odustanu od plemenite nakane koja bi mogla pokrenuti gospodarstvo Brotnja otvarajući nova radna mjesta i puneći proračun općine, piše Dnevni list.

Komplicirana procedura

“Ja i moj sin smo među 104 Brotnjaka koji su podnijeli zahtjeve te prošli ionako kompliciranu zakonsku proceduru za dodjelu koncesije poradi sadnje smilja koje općinske vlasti već mjesecima drsko maltretiraju i manipuliraju iako su dobili obavijest 6. decembra 2015. da nam naprave parcelizaciju zemljišnih čestica. U ove aktivnosti koje iziskuju troškove, vrijeme i živce mi smo se upustili na temelju kantonalnog zakona o samoinicijativnoj ponudi i odluci Općinskog vijeća Čitluk o maksimalnoj dodjeli od 5 ha. I umjesto da nam pomognu, oni sve čine da mi odustanemo od toga”, kaže Nikola Gagro.

Problemi su, dodaje nadalje, započeli kada je Općina bez razloga mjesecima odbijala izvršiti parcelizaciju.

“A to im je zakonska dužnost i obaveza. Zatim je nakon toga dva puta prekinuta sjednica OV-a koja je tu parcelizaciju trebala potvrditi što nam je uzelo još dodatna dva mjeseca. Nakon toga OV donosi novu odluku da se sve parcele parcelišu na 1 ha gdje su otvorili proces novih procedura za dobivanje koncesije, iako su rekli da neće biti dodatnog plaćanja i da će se proces dodjele koncesije odvijati brže. Do sada sam bio jako strpljiv i nadao sam se da će općinske vlasti biti razumne te da će nam omogućiti dodjelu koncesije za koju su oni donijeli zakon i propise. Međutim, vrhunac drskosti i bezobrazluka doživio sam kada sam ponovo došao u Općinu da mi naprave parcelizaciju po novim pravilima i kada su mi zatražili da ponovo platim papire koje sam već platio. Nakon što sam platio papire o parcelizaciji i ponio ih u kantonalno ministarstvo poljoprivrede, oni odbijaju primiti te papire jer su rekli da još uvijek ‘nešto nisu usaglasili sa općinom Čitluk’”, ogorčen je Gagro prozivajući općinsku vlast da je neodgovorna, bešćutna i bahata.

Tražit će novac natrag

“Ja i moj sin smo sve ispunili što je zakon od nas tražio da zakonskim putem probam dobiti koncesiju. Potrošio sam dosta novaca, vremena i živaca da dobijem koncesiju i nisam uspio i sad mi je preostala jedino tužba. Tužit ću općinu i odgovornu osobu u općinskoj službi zašto nije postupila po zakonu i tražiti da mi vrati novac koji sam do sada uložio. Siguran sam da ću dobiti u ovom sporu. Više me ne zanima ni koncesija ni sadnja smilja. Ovo je sramota da se općina ovako odnosi prema svojim građanima. Pored 104 zahtjeva Brotnjaka koji su zajedno sa mnom trebali dobiti parcelizaciju u decembru prošle godine tu su još i četiri braniteljske udruge koje također ne mogu dobiti zemlju. Bio sam u Americi, Njemačkoj, a ovo nigdje vidio nisam. Pa zar naša općina u svemu mora biti najgora”, pita se ovaj Brotnjak.

Ured načelnika Jerkića: Općina svoju ulogu obavlja u skladu sa zakonom

Iz Ureda načelnika Ive Jerkića kažu kako Općina Čitluk svoju ulogu u cijelom postupku dodjele koncesija za sadnju poljoprivrednih kultura obavlja u skladu sa zakonom.

“Cijeli proces dodijele koncesije na poljoprivredno zemljište u više prilika ocijenili kao složen, ali proces dodijele koncesije zakonskim odredbama propisalo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, što sve općine na području HNŽ-a moraju poštovati i što općinska tijela Općine Čitluk u svom radu i čine. Općina Čitluk poduzela je sve korake iz svoje nadležnosti. Uzimajući u obzir ozbiljnost zahtijeva, tj. da se koncesija daje na višegodišnji rok, Općina Čitluk uz maksimalan oprez pristupa svim zahtjevima za parcelaciju.

Iz istog razloga usvojene su izmjene i dopune Programa gospodarenja poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu za područje općine Čitluk za razdoblje od 2015. do 2020. kojima se površine poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu koje se mogu dati u koncesiju pravnoj ili fizičkoj osobi ograničene do 10 ha za sadnju vinove loze, a za sadnju ostalih poljoprivrednih kultura do 5 ha.

Sukladno ovim odredbama rađeni su prvi planovi parcelacije, no uvažavajući zahtjeve građana za smanjivanjem površina na 1 ha došlo je do nove parcelacije koju je Općinska služba za geodetske i imovinsko-pravne poslove izradila kako bi se udovoljilo zahtjevima većeg broja žitelja Brotnja.

Zbog izgrade plana parcelacije sa usitnjenim parcelama došlo je do prekida sjednice Općinskog vijeća, ali u nastavku sjednice planovi parcelacije su usvojeni. Točnije, Općinsko vijeće Čitluk na svojoj 36. sjednici dalo je suglasnost na planove parcelacije za parcelizirane katastarske čestice u dijelovima katastarskih općina Vionica, Čitluk, Gradnići i Blizanci na ukupno sedam lokacija, dok su suglasnost vijećnika na 37. sjednici Općinskog vijeća Čitluk održanoj 26. veljače 2016. godine dobili planovi parcelacije izrađeni za tri lokacije u dijelu KO Čitluk, dvije u dijelu KO Blizanci i jedan za dio KO Gradinići.

Na istoj sjednici vijećnici Općinskog vijeća Čitluk dali su suglasnost Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ da nastavi provođenje postupka za dodjelu koncesija na 6 lokacija u 3 katastarske općine čiji su planovi parcelacije usvojeni na ranije održanoj sjednici, odnosno na 84 ha i sva daljnja procedura ja na županijskom ministarstvu.

Iz ranije usvojenih planova parcelacije bila je izuzeta samo lokacija u KO Vionica koja je bila u tehničkoj pripremi. Pored već izrađenih planova parcelacije prezentiranih na Vijeću za sljedeću sjednicu Vijeća spremni su novi planovi parcelacije.

Istina je da je bilo nesuglasica između Općine Čitluk i nadležnog županijskog ministarstva glede tumačenja pojedinih odredbi Zakona o koncesijama, no te nesuglasice su riješene. Isto tako, evidentno je da postupak dodijele koncesije na poljoprivredno zemljište u državnom vlasništvu traje dugo, što vjerujemo ni u kojem slučaju ne ide na ruku onima koji su bili spremni uzgajati poljoprivredne kulture.

Uzimajući u obzir da zainteresirani nestrpljivo čekaju rješavanje dodjele koncesije, a želeći ubrzati cjelokupni postupak dodjela koncesija, na OV Čitluk usvojen je zaključak kojim se ovlašćuje načelnik općine Čitluk da Vladi HNŽ i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ uputi dopis sa zahtjevom da postupak dodjeljivanja koncesija u budućnosti provodi Općina, odnosno da Općina preuzme ulogu koncesora. Navedeni dopis je poslan na adresu Vlade HNŽ i nadležnog ministarstva”, kazali su u općini Čitluk.