Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Općina Glamoč ima potencijala, ali je realna situacija loša

milan dunovic

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović razgovarao je danas u Glamoču, u odvojenim susretima, s načelnikom te općine Radovanom Markovićem i direktorima tamošnje osnovne i srednje škole, te predstavnicima Službe za socijalni rad koja djeluje pri toj općini.

Dunović je Feni kazao da je cilj posjete bila simbolična finansijska pomoć za osobe u stanju socijalne potrebe, ali i informiranje o problemima s kojima se suočava stanovništvo te općine i pokušaj njihovog rješavanja.

– Od osnovne i srednje škole tražili smo imena po deset socijalno najugroženijih učenika, odnosno korisnika usluga Službe za socijalni rad. Dobili su uistinu simboličnu pomoć koja je za ljude u stanju potrebe važna i radi osjećaja da nisu zapostavljeni i zaboravljeni – kazao je.

U vrijeme boravka u Glamoču potpredsjednik FBiH Dunović posjetio je i Pučku kuhinju koja radi pod pokroviteljstvom inozemne nevladine organizacije “Misija bez granica”. Dogovorena je određena finansijska pomoć koja će biti usmjerena na podizanje nivoa usluga za korisnike te kuhinje.

Dunović je kazao da većinu stanovništva na području općine Glamoč čine povratnici ili raseljene osobe, uglavnom starije dobi. Finansijska situacija većine tamošnjeg stanovništva je teška, a stepen iseljavanja visok.

– To je ono što se dešava i u drugim dijelovima BiH. Nekad su očevi odlazili na privremeni rad u inostranstvo, sad odlaze cijele porodice. Građani Glamoča razmišljaju o odlasku, da potraže bolji život – kazao je.

Ipak, kako je kazao, perspektive u Glamoču ima. Stanovništvo toga kraja bavilo se, i u periodu prije rata u BiH, šumarstvom i poljoprivredom. Međutim, realna situacija trenutno je loša.

– Općinski načelnik i predstavnici u Općinskom vijeću svjesni su da potencijali postoje. Ipak, realnost je takva da Općina Glamoč nije u stanju izmiriti dugove državi te se razmišlja o kreditom zaduženju – istakao je.

Dunović je mišljenja da politički zvaničnici, bez obzira na težinu situacije, moraju razgovorati s ljudima na terenu i pokušati iznaći rješenja koja nekad nisu nadohvat ruke, ali to ne znači da ih treba prestati tražiti.

Načelnik Općine Glamoč Radovan Marković zahvalan je potpredsjedniku Dunoviću za finansijsku pomoć socijalno ugroženom stanovništvu, a posjetu je iskoristio i za razgovor o mogućnosti iznalaženja rješenja za probleme u kojima se ta općina nalazi.

– Radi se o općini u kojoj je od 2002. do 2008. godine napravljen dug prema državi. Postoji mogućnost da se kreditnim zaduženjem taj problem riješi, a za to bi nam kod banka trebala garancija nekog od viših nivoa vlasti – kazao je.

I Marković podsjeća da stanovništvo te općine čine raseljene osobe ili povratnici koji uglavnom nemaju zaposlenja što im onemogućava ostanak. To, kako je kazao, podjednako pogađa pripadnike svih nacionalnih grupa koji žive u toj općini.