Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Općina Gradačac i Vlada TK: Podrška za izgradnju dvije škole

06/09/2017

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona danas je u općini Gradačac posjetila osnovne škole u Vučkovcima i Požarikama kako bi još jednom iskazali podršku njihovoj gradnji.

Također su razgovarali i s načelnikom općine Edisom Dervišagićem o problemu izgradnje infrastrukture u povratničkim naseljima, ali i projektima poboljšanja turističkog potencijala Gradačca.

Stara područna osnovna škola u Vučkovcima je srušena, a na njenom mjestu bit će izgrađena nova. Za to su prikupljene sve potrebne dozvole i izabran izvođač radova, pa bi kamen-temeljac mogao biti postavljen za petnaestak dana. Učenici su trenutno smješteni u prostorijama džamije lokalnog džemata. Nastavu izvodi pet nastavnika, a pohađa je 120 učenika u četiri razreda. Od Kantonalne vlade dobili su oko 260 hiljada KM, dok će stotinu hiljada KM osigurati Općina Gradačac.

Direktorica JU OŠ “Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ Rabija Sadiković je kazala da će škola će biti rađena po glavnom projektu, te da će imati učionice, kabinete, biblioteku, prostor za predškolski odgoj i drugo.

– Dugogodišnji problem je bio s odvijanjem nastavnog procesa i raduje me da ćemo u narednim danima biti u prilici da položimo kamen-temeljac za osnovnu školu u Vučkovcima – izjavio je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK Zlatan Muratović.

U Požarikama je osnovna konstrukcija školske zgrade odavno izgrađena. Ona bi, kada se završi, trebala rasteretiti centralnu školu, ali i pomoći ovom naselju u kojem je primjetna ekspanzija učenika. Vlada Tuzlanskog kantona je obezbijedila sredstva za nastavak gradnje, no postoje problemi imovinsko-pravne prirode za ovaj objekat u kojem bi, prema planu, nastavu trebalo pohađati oko 150 učenika u pet odjeljenja.

– Ovo je naselje možda je jedno od najvećih prigradskih naselja u općini Gradačac i svakodnevno imamo dolaske iz rubnih dijelova općine, tako da možemo očekivati svakim danom sve veći broj učenika – kazao je direktor JU OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Esed Karić.

Podršku za izgradnju ove dvije škole pružile su i Općina Gradačac i Vlada Tuzlanskog kantona, a dogovoreno je da se zajedničkim snagama riješi problem škole u Požarikama.

– Naglasili smo svoju spremnost da pomognemo u toj izgradnji i u finansijskom smislu, pa su u ovoj godini već previđena sredstva iz budžeta općine Gradačac za školu u Vučkovcima, a izrazili smo spremnost da u narednoj budžetskoj godini pomognemo izgradnju škole na Požarikama. Sve nadležne općinske službe su na raspolaganju za pripremu dokumentacije i prevazilaženje određenih problama kojih trenutno imamo pri izgradnji škole – izjavio je načelnik Općine Gradačac Edis Dervišagić.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić izrazio je zahvalnost Općini Gradačac i načelniku na iskazanoj spremnosti da i finansijski pomognu ova dva projketa, kao i za spremnost načelnika i općinskih službi da se prevaziđu problemi koji postoje u vezi imovinsko-pravnih odnosa.

Pored toga, premijer Gutić i načelnik Dervišagić su razgovarali o izgradnji infrastrukture u povratničkim naseljima u općini Gradačac, ali i o projektima koji se odnose na unapređenje turizma i saobraćaja. Zajednički stav je da turistički potencijal ove općine tek treba doći do izražaja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.