Općina i BBI banka nastavljaju pomagati privredu i zapošljavanje u Starom Gradu

BiH

stari grad bbi banka

Treću godinu zaredom Općina Stari Grad i Bosna Bank International d.d. Sarajevo realizuju liniju finansiranja za podsticaj u zapošljavanju i poboljšanje poslovanja u Starom Gradu.

Ugovor o poslovnoj saradnji potpisali su danas načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i predsjednik Uprave Bosna Bank International Amer Bukvić. Ovim ugovorom definisani su uslovi i način kojim će BBI banka plasirati kratkoročna, srednjoročna i dugoročna finansiranja, uz subvencioniranje profitne marže od Općine Stari Grad, isključivo za privredna lica registrovana na području Starog Grada.

Po riječima načelnika Ibrahima Hadžibajrića, Općina Stari Grad snosi gotovo čitav trošak kreditne marže: „S obzirom da je visina kreditne marže 4,49 % (za kredite sa rokom otplate do 12 mjeseci) i 5,95 % (za kredite sa rokom otplate do 60 mjeseci), a Općina pokriva 4% tog iznosa, jasno je da snosimo troškove kreditne marže u skoro cijelom kapacitetu, dok kreditna sredstva odobrava BBI banka“, kazao je načelnik Hadžibajrić.

Ipak izrazio je žaljenje što zainteresovanje nije bilo veće, kao što se možda očekivalo: „Postavlja se pitanje koliko smo spremni da radimo, ipak u Starom Gradu ne postoje industrijske zone, niti veliki proizvodni kapaciteti i kompanije“.

Predsjednik Uprave BBI Banke Amer Bukvić je istakao važnost uspostavljanja veze između privatnog i javnog sektora kroz javno-privatno partnerstvo poput ovog Općine i BBI banke:

„Finansiranjem malih i srednjih preduzeća pomažemo njihovu konkurentnost na tržištu. BBI banka ovo partnerstvo ima i sa nekim drugim općinama u BiH. Naša ponuda je u mnogome povoljnija u odnosu na konkurenciju, za mala i srednja preduzeća to je 0,49% kreditne marže (kratkoročna sredstva) do 1,95% kreditne marže (dugoročna sredstva) do pet godina, to je skoro pa besplatno“, rekao je predsjednik Bukvić i dodao da maksimalno pojedinačno finansiranje iznosi do 500.000 KM.

Također izrazio je nadanje da će kroz vrijeme iznos sredstava ponuđenih i od Općine i od BBI banke biti veća, te da će usluga biti dostupna što većem broju starogradskih privrednika.

Na potpisivanju je bio prisutan i korisnik ove linije u dva navrata, Mehmed Poričanin, vlasnik kompanije „Poričanin tours“ i čuvene starogradske pekare „Poričanin“, koji je podijelio svoja iskustva:

„Smatram da je ova ponuda kao poklon za nekoga ko radi, a potrebna su mu novčana sredstva. Znamo kako je teško dobiti kredite od banke i kakvi su uslovi. Čuo sam za ovaj projekat Općine i BBI banke, oba moja zahtjeva su mi odobrena. Novac mi je izuzetno pomogao, a dobio sam ga u vidu pozajmice od dobrog prijatelja, i zato hvala mnogo Općini

Stari Grad i BBI banci na ovom projektu“, izjavio je Mehmed Poričanin.

Za realizaciju današnjeg ugovora BBI banka će plasirati 1,1 miliona KM dugoročnih i kratkoročnih kreditnih sredstava, a Općina Stari Grad je u Budžetu obezbijedila 25.000 KM za predviđene subvencije. Ove godine novina je da će pravo prijavljivanja za ovaj podsticaj osim firmi imati i obrtnici koji su imali završni račun za proteklu godinu. U prethodne dvije godine ukupno je odobreno 1,215.000 KM kreditnih linija za 11 privrednika sa Starog Grada, te je kroz ovaj program zaposleno 12 novih osoba.