BiH

Reakcije

Općina Novi Grad najavljuje odgovor u slučaju izgradnje zgrade uz međuentitetsku liniju

20/07/2020

Građani su se od samog početka gradnje, od 29. maja, u više navrata usprotivili izgradnji, jer se prije svega oduzima njihov parking

Ukoliko se uskoro ne odustane od nelegalne izgradnje stambeno-poslovne zgrade koja se gradi na parkingu u ulici Gandijeva, u naselju Dobrinja, Općina Novi Grad Sarajevo na tom lokalitetu izgradit će pano ogledalo veličine planirane zgrade, saopćeno je iz ove općine.

Kao što je javnosti od ranije poznato, Općina Istočna Ilidža izdala je građevinsku dozvolu za izgradnju stambene zgrade na parkingu koji pripada stanarima stambene zgrade u ulici Gandijeva. Radi se o izgradnji na samoj entetskoj granici koja, kako se navodi u saopćenju, ne ispunjava nikakve urbanističko-tehničke uslove propisane zakonom, niti je Općina Istočna Ilidža stanare iz ulice Gandijeva na bilo koji način upoznala sa planovima izgradnje na njihovom parkingu. Važno je naglasiti da se radi o dijelu Dobrinje koji je bio predmet arbitraže i gdje je uspostavljena takozvana Šeridanova linija entitetskog razgraničenja.

Građani su se od samog početka gradnje, od 29. maja, u više navrata usprotivili izgradnji, jer se prije svega oduzima njihov parking, a uz to je gradnja planirana na atomskom skloništu koje je također dio infrastrukture stambene zgrade u ulici Gandijeva, a novoplanirani objekat nema riješeno pitanje parkinga i ostale infrastrukture, te građani opravdano strahuju da bi izgradnja objekta mogla izazvati veliki broj problema u funkcionisanju postojećeg naselja.Pomoć su zatražili i od OHR-a, tražeći da i oni zaštite njihova prava na parking.

Kako Općina Novi Grad Sarajevo ni na koji način nije bila konsultovana prilikom izdavanja odobrenja za građenje objekta tri metra od entitetske linije i na postojećem parkingu, te kako vlasti u Općini Istočna Ilidža ne pokazuju interes za probleme koje bi ova gradnja mogla uzrokovati stanovnicima ulice Gandijeva, u Općini Novi Grad Sarajevo odlučeno je da se na ovakvo ponašanje i nekomšijski odnos odgovori simbolički, izgradnjom ogledala na parkingu na kojem se sporna zgrada gradi, a koje bi bilo jedna vrsta umjetničke instalacije, navode iz Općine Novi Grad.

U protekloj sedmici održan je sastanak između načelnika Općine Novi Grad Semira Efendića i predstavnika stanara ulice Gandijeva, na kojem je prezentiran projekat ove umjetničke instalacije koja može imati višestruku namjenu. Ogledalo bi bilo postavljeno sa jedne strane prema zgradi Općine Istočna Ilidža, tako da bi stanari te sporne zgrade u ogledalu imali sliku koja je bila namijenjena stanovnicima ulice Gandijeva, dok bi sa druge strane taj pano mogao da služi i kao auto – kino, koje je popularno u posljednje vrijeme. Planirano je da visina ogledala prati visinu zgrade čija izgradnja je započeta.

Pravobranilaštvo Općine Novi Grad ranije je nadležnim organima entiteta RS podnijelo zahtjev za provođenje nadzora zakonitosti donesenog rješenja Opštine Istočna Ilidža, a kojim se odobrava nelegalna gradnja. Također je podnesen i zahtjev OHR-u za uključivanje u ovaj predmet u cilju suspenzije donesenih upravnih akata koji se odnose na gradnju stambeno – poslovnog objekta u Gandijevoj ulici. Nakon toga urbanističko građevinska inspekcija Općine Istočno Sarajevo, obavijestila je Općinsko pravobranilaštvo da je utvrdila nepravilnosti u vezi sa izgradnjom predmetne zgrade i naložila investitoru da dostavi građevinsku dozvolu sa klauzulom pravosnažnosti, te da će u suprotnom, u roku od tri dana, obustaviti radove. Ako se ima u vidu činjenica da su građani Gandijeve ulice uložili žalbu na građevinsku dozvolu, izvjesno je da investitor ne može pribaviti pravosnažnost građevinske dozvole, te se očekuje da vrlo brzo navedena ispekcija obustavi sve radove u vezi sa izgradnjom sporne zgrade.

Osim toga po Zahtjevu zavoda za izgradnju KS vodi se postupak pred Općinskim sudom u Sarajevu, ali bez obzira na navedene postupke, gradnja se i dalje odvija.

Međutim, ukoliko nadležni organi u skorije vrijeme ne zaustave ovu spornu izgradnju Općina će u skorije vrijeme započeti pripreme za izgradnju pano ogledala kao umjetničke instalacije simboličkih značenja, što su građani ulice Gandijeva podržali, smatrajući da je to jedini način da se zaštiti njihov parking prostor, ali i da se pošalje poruka, kako svaka izgradnja u ovoj zoni ili sličnim mjestima, kao što je to svugdje u svijetu, treba uzeti u obzir već izgrađene objekte u kojima ljudi žive i posljedice koje ta izgradnja može izazvati, navodi se u saopćenju.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.