Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

osigurano 450.000 KM

Općina Novi Grad objavila konkurs za stipendiranje učenika i studenata

ov novi grad4

Na konkurs se mogu prijaviti i učenici srednjih strukovnih škola koji se obrazuju po trogodišnjem programu rada

Općina Novi Grad Sarajevo objavila je konkurs za stipendiranje učenika i studenata u školskoj 2019/20. godini, za tu namjenu iz općinskog budžeta osigurano je 450.000 KM, od čega će 25.000 KM, biti usmjereno za stipendiranje sportista koji na takmičenjima postižu
zapažene rezultate.

Pravo na dodjelu stipendije imaju redovni učenici javnih ustanova srednjih škola i redovni studenti javnih visokoškolskih ustanova na području BiH, koji imaju prebivalište na području općine Novi Grad Sarajevo, a koji ne primaju stipendiju po drugom osnovu i čija primanja po članu domaćinstva ne prelaze 450 KM.

Na konkurs se mogu prijaviti i učenici srednjih strukovnih škola koji se obrazuju po trogodišnjem programu rada. Obzirom na potrebe tržišta rada, ova lokalna zajednica odlučila je da na neki način motiviše i nagradi i učenike koji su se odlučili školovati za deficitarna zanimanja. Cilj je podržati ih da uspješno okončaju svoje školovanje, nakon kojeg će primijeniti stečena znanja i vještine.

“Općina Novi Grad je i ove godine obezbijedila stipendije za učenike, studenate i sportiste koji ostvaruju vrhunske rezultate, kako u učenju, tako i u sportu. Konkurs je objavljen početkom sedmice i bit će otvoren do 20. novembra. Pravo prijave imaju učenici koji
ostvaruju prosjek u prethodnoj školskoj godini najmanje 4,5, te studenti sa prosjekom ocjena iz prethodne akademske godine 8,0“, a ove godine, pravo da apliciraju na konkurs imaju i učenici koji se obrazuju za zanimanja koja su deficitarna na tržištu rada”, pojašnjava Adisa Šuman, pomoćnica načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za obrazovanje, kulturu i sport.

To se prije svega odnosi na učenike srednjih strukovnih škola, koji se obrazuju po trogodišnjem programu rada i ostvaruju prosjek ocjena najmanje 3,0. 

“Svjesni smo činjenice da je danas dobar zanatlija veoma tražen i cijenjen i da ih je najmanje na tržištu rada. Nadamo se da će naš doprinos, tim mladim ljudima barem malo olakšati školovanje. Također, novost u ovoj godini jeste i to da je najniži prosjek za studente tehničkih i medicinskih fakulteta 7,5, dok za ostale fakultete ostaje 8,0”, kazala je Šuman.

Stipendije se dodjeljuju za jednu školsku godinu i isplaćivat će se za 10 mjeseci (septembar – juni). Učenici srednjih škola će primati po 75 KM mjesečno za deset mjeseci, što znači 750 KM godišnje, a studenti po 100 KM, odnosno 1.000 KM godišnje.
Svi zainteresirani koji ispunjavaju uslove Javnog kokrusa prijave mogu predati na Info-pult u prizemlju zgrade Općine. Prijavni obrasci mogu se preuzeti na Info-pultu ili zvaničnoj web stranici Općine Novi Grad Sarajevo, www.novigradsarajevo.ba, a sve dodatne informacije
mogu se dobiti u Službi za obrazovanje, kulturu i sport Općine Novi Grad Sarajevo (soba 410) ili putem e-maila obrazovanje@novigradsarajevo.ba.