Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Općina Novi Grad osigurala po 500 KM za 22 porodice s troje i više djece

novi grad – djeca1

U Općini Novi Grad Sarajevo danas su uručena rješenja za dodjelu po 500 KM za 22 porodice koje su u ovoj godini dobile blizance, treće, četvrto i više djece.

Ovakav vid podrške porodicama koje se odluče za više djece Općina Novi Grad realizira treću godinu, s ciljem pružanja podrške natalitetu i osnaživanju porodice, a do sada su je dobile 323 porodice, saopćeno je iz Pres službe Općine Novi Grad Sarajevo.

Uz čestitke roditeljima načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić kazao je da je to simbolična nagrada lokalne zajednice roditeljima koji se odluče za više djece. Podsjetio je da je ova općina najmnogoljudnija u BiH i uz ovakve programe namjera je da općina ima pozitivnu stopu nataliteta.

– Ove godine uveli smo i program pomoći nezaposlenim porodiljama koje imaju znatno manju porodiljsku naknadu od zaposlenih, tako da će svaka nezaposlena porodilja mjesečno primati dodatnih 50 KM – najavio je Efendić.

Također, u ovoj godini novčanu pomoć dobile su 63 porodice s adresom prebivališta na području ove lokalne zajednice. Ovaj projekt realizira se od 2015. godine kada je izdvojeno 60.000 KM, a s obzirom na povećanje broja novorođene djece na području općine, u protekloj i ovoj godini izdvojeno je po 70.000 KM.

Otac četiri djevojčice Nedžad Ličina zahvalio je na pomoći Općine te kazao da će sredstva iskoristiti za kupovinu odjeće za novorođenče, dok Amina Ferić, majka tri djevojčice, ističe da joj pomoć puno znači kako zbog finansijske strane tako i zbog činjenice da neko misli na porodice s više djece, a sredstva će iskoristiti za opremanje dječije sobe.