Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Općina Novi Grad pomoći će obnovu izgorjelih stanova

BiH

zgrada

Na sjednici Štaba civilne zaštite Općine Novi Grad Sarajevo održanoj 31. marta, donesene su interventne mjere za otklanjanje posljedica požara u stambenoj zgradi u ulici Geteova broj 2 na Alipašinom Polju, kako bi se što prije normalizirao život stanara u dijelovima zgrade zahvaćene požarom.

Obzirom da je prilikom požara došlo do oštećenja na prozorima, kao i u unutrašnjosti stanova, zbog čega vlasnici tih stanova žive u otežanim uslovima, Općina će pomoći obnovu oštećenih stanova kako bi se što prije doveli u funcionalno stanje, a adaptacija će se vršiti putem upravitelja zagrade.

„Kako se radi o zgradi kolektivnog stanovanja, koja u takvom stanju ne može ući u zimski period zbog mogućnosti smrzavanja i pucanja instalacija, Općinska služba civilne zaštite je putem nadležne Službe za investicije i infrastrukturu pribavila procjenu nastale štete od požara sa predmjerom i predračunom osnovnih građevinskih i zanatskih radova, te predložila Općinskom štabu civilne zaštite, interventne mjere pomoći, kako bi se oštećeni stanovi što prije doveli u funkcionalno stanje”, kazao je načelnik Štaba Fahrudin Kazazić.
Procijenjena vrijednost građevinsko – zanatskih radova iznosi oko 14.466 KM.

Kazazić je pojasnio da je najviše oštećen stan u kojem je došlo do eksplozije plina, gdje su popucali prozori i unutrašnji zidovi, dok je stan ispod potpuno uništen vodom. U sklopu interventnih mjera pomoći u sanaciji stanova izvršit će se zatvaranje vanjske stolarije i unutrašnji zanatsko-građevinski radovi.

Podsjećamo, stanare čiji su stanovi oštećeni, 24. februara je obišao Općinski načelnik Semir Efendić sa saradnicima.

Upravitelj zgrade preuzeo je obavezu sanacije fasade kao i sanaciju i krečenje unutrašnjih zajedničkih prostorija što je već završen.