Općina Novi Grad Sarajevo: Po 500 KM porodicama sa troje i više djece

BiH

novac za porodice (2)

U Općini Novi Grad Sarajevo danas je upriličeno uručenje rješenja za dodjelu jednokratne novčane pomoći za 46 porodica koje su u ovoj godini dobile treće, četvrto, odnosno svako naredno dijete ili blizance.

Sa novih 46 porodica, kako je istakao Semir Efendić, načelnik općine Novi Grad Sarajevo, ove godine općina je dodijelila pomoć za ukupno 120 porodica sa adresom prebivališta na području te lokalne zajednice.

novac za porodice (1)

“Danas smo uručili rješenja za 46 porodica kojima će biti uručena novčana pomoć, odnosno nagrada za dobitak trećeg i svakog narednog djeteta ili blizanaca. Ovim smo pomoć dodijelili za ukupno 120 novogradskih porodica za čiju namjenu je iz ovogodišnjeg budžeta izdvojeno 60.000 konvertibilnih maraka, a imamo potrebu da i u narednoj godini izdvojimo nešto više sredstava, kako bi nastavili sa ovim programom. Sretni smo da kao općina možemo obradovati naše sugrađane, koji su se opredijelili da imaju ovako velike porodice”, kazao je Efendić.

Prema njegovim riječima, općina Novi Grad po broju stanovnika najveća je općina u Federaciji BiH gdje je u protekle dvije godine zabilježen trend rasta broja upisane djece u prvi razred osnovnog devetogodišnjeg obrazovanja.

Druženju sa roditeljima i mališanima pridružila se i predsjedavajuća Općinskog vijeća Novi Grad Edina Gabela ističući kako je općina svjesna da dolazak svakog novog člana u porodici iziskuje nove troškove i obaveze.

novac za porodice (3)

“Ovaj projekat pokazao se veoma pozitivnim i jako smo sretni zbog toga. Također, sretni smo i zbog povećanja nataliteta u našoj općini, što znači da u općini Novi Grad vlada jedna optimistična i pozitivna slika”, naglasila je Gabela.

Amela Gušo ove godine na svijet je donijela blizance. Pomoć lokalne zajednice, kako je istakla, znači puno, a posebno zbog saznanja da porodice sa više djece nisu zaboravljene.

“U današnje vrijeme kada su životni troškovi ogromni, teško je odgajati troje djece. Pored blizanaca imam četverogodišnju kćerku, snalazimo se i nije teško. Međutim, lijepo je znati da neko misli na porodice sa više djece i prepoznaje njihove potrebe”, kazala je Gušo.