Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Općina Stari Grad će opremiti senzornu sobu Zavoda Mjedenica

ugovor_mjedenica – stari grad

Općina Stari Grad finansirat će opremanje senzorne sobe u Zavodu Mjedenica za provođenje terapije za osobe s poremećajem senzorne integracije.

Terapija se provodi na svih 220 korisnika Zavoda Mjedenica, a očekuje se da u naredna dva mjeseca opremanje bude završeno. Ugovor o finansiranju opremanja sobe, u vrijednosti od 21.000 KM, potpisali su danas načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i direktorica Zavoda Mjedenica Mirsada Čakal.

Ovaj vid terapije pogodan je za djecu i odrasle sa autizmom, poremećajem koncentracije, osobe sa senzornim oštećenjima, mentalnom i nedovoljnom razvijenošću, govornim poteškoćama, smetnjama u učenju kao i one sa problemima u ponašanju.

Direktorica Zavoda Mjedenica Mirsada Čakal kazala je da je Općina Stari Grad ranijih godina pomagala provođenje ovakvih terapija, ali da je bilo potrebno potpuno opremanje senzorne sobe da bi ona radila punim kapacitetom.

„Senzorna soba je posebno opremljena soba koju koriste osobe koje imaju poremećaj senzorne integracije. Unutar te sobe imaju priliku da istraže i da razviju svoje senzorne vještine. Ovaj vid terapije se koristi u radu s djecom s poteškoćama u razvoju i ima veliki značaj. Zahvaljujući podršci Općine imaćemo senzornu sobu sa različitim elementima koji pomažu stimulaciju osjetila kao što su vid, sluh, dodir, miris i okus,“ kazala je Čakal.

Prema riječima općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, sredstva za senzornu sobu namjenski su planirana u ovogodišnjem budžetu kako bi se korisnicima Zavoda omogućila kvalitetna terapija.

„Shvatili smo kroz razgovor sa osobljem Zavoda Mjedenica da je potrebna kompletna rekonstrukcija senzorne sobe i u budžetu smo predvidjeli sredstva za to. Drago mi je što ćemo im olakšati rad, a korisnicima Zavoda omogućiti da imaju kvalitetnu terapiju koja im može pomoći u poboljšanju njihovog stanja,“ kazao je Hadžibajrić.

Današnjem potpisivanju prisustvovala je i Alma Kurtanović, majka dječaka sa autizmom koji pohađa Zavod Mjedenica. Došla je da se zahvali za sve usluge koje pruža Zavod Mjedenica.

„Kao majka dječaka sa autizmom ne mogu vam opisati koliko nama znače ovakve terapije. Moj sin je pohađao i školu plivanja koju je Općina finansirala, a sada će ići i na terapije u senzornoj sobi. Ta soba djeluje veoma opuštajuće na našu djecu i presretna sam što ćemo je dobiti,“ kazala je Kurtanović.

Zavod Mjednica je rekonstruisan 2013. godine, uz izmjenu kompletne stolarije i postavljanje nove fasade. Ove radove je finansirao US EUCOM, a posredstvom Općine Stari Grad. Dvije godine poslije toga Općina Stari Grad i Fondacija Asmir Begović izgradili su sportsko igralište za Zavod Mjedenica.

Na godišnjem nivou Općina Stari Grad izdvaja sredstva za finansiranje projekta koji pruža podršku učenicima sa govorno-jezičkim poteškoćama, te za finansiranje prevoza svih korisnika Zavoda Mjedenica– predškolci, osnovci i odrasli polaznici radinica za radno-okupacionu terapiju.